SOCIETAT

Guanya «La Ràpita» però sense prou participació per fer efectiu el canvi de nom

La Ràpita ha obtingut 2245 vots enfront dels 1045 vots de Sant Carles de la Ràpita tot i que la participació no ha arribat al 20% vinculant

per Aguaita.cat, La Ràpita | 12 d'octubre de 2021 a les 21:58 |
Recompte final de vots este vespre per escollir la toponímia de Sant Carles de la Ràpita o La Ràpita | Aguaita.cat
Un cop tancat el Pavelló firal on s' ha efectuat la consulta pel canvi de topònimia de Sant Carles de la Ràpita/La Ràpita s'inicia el recompte de vots.

En la consulta popular han participat un total de 3.329 persones, és a dir, el 26'72 % del cens total.

Guanya ‘la Ràpita’ però sense prou participació per fer efectiu el canvi automàtic de nom de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona), Els votants han optat amb un percentatge del 67,4% dels vots canviar el nom del municipi pel de ‘La Ràpita’ en una consulta local que s’ha celebrat este dimarts 12 d’octubre sobre el canvi de denominació de la localitat.

No obstant això, el resultat guanyador no ha assolit el mínim de participació establerta pel consistori per tal que la consulta fora vinculant. Els grups municipals de l’Ajuntament van acordar que l’opció guanyadora obtingués un mínim de 2.500 vots, el 20% de cens total. ‘La Ràpita’ ha obtingut un total de 2.246 vots (un 18% del cens) en front dels 1.045 vots que ha obtingut mantenir el nom. 

Segons l’alcalde de la població, Josep Caparrós, però, “el resultat és clar” i no tanca la porta a fer efectiu el canvi de nom en ple municipal. “El resultat és molt clar. 7 de cada 10 persones que han anat a votar ho han fet per ‘la Ràpita”. Encara que l’opció guanyadora no hagi obtingut el 20% dels vots, Caparrós considera que “s’ha d’obrir un període de reflexió interna de cadascun dels grups polítics, perquè en definitiva l’òrgan que aprova el canvi de nom és el ple de l’Ajuntament. No seria de justícia democràtica no analitzar estos resultats i prendre les decisions oportunes”, ha afegit. 

En la consulta existien dues opcions: votar per l’actual, Sant Carles de la Ràpita, o canviar-lo per la Ràpita. L'objectiu és resoldre definitivament un debat històric que té lloc a aquesta població, entre els partidaris de mantenir el nom actual o de canviar-lo.
Han pogut votar els veïns més grans de 16 anys, amb un cens total de 12.475 persones.

El total de les 4 meses el resultat és el següent:

- Sant Carles de la Ràpita : 1045 vots
- La Ràpita: 2245
- Blancs: 9
- Nuls: 28
- Participació Total: 3328

Els grups municipals de l’Ajuntament van acordar que l’opció guanyadora obtingués un mínim de 2.500 vots, el 20% de cens total.

En directe a Ràdio Ràpita la regidora Onna Tomàs (ERC) s'ha mostrat satisfeta per com ha anat la jornada. "Un dia de rialles, d'alegria sana, on la gent ha votat  majoritàriament la Ràpita però cal veure com és canalitza el resultat al no haver arribat a la participació que vam acordar al ple"."Cal seguit parlant entre tots i decidir".

Helena Queralt, de Junts per la Ràpita, ha declarat " que li ha sobtat la baixa participació". " Cal entrar en debat, encara que una opció és superior no hem arribat als números acordats i ens trobem en un escenari on cal molt debat per ser vinculant". 

Rosa Anglès del PSC també es decanta per no donar suport al canvi de nom ja que creuen que la participació ha estat molt baixa. "La consulta és molt sana, s'han expressat emocions" però no ha arribat al 20%. "Creiem que la gent té altres prioritats socials i per a nosaltres ara ja serà un tema tancat.

Pedro Hernández del grup "MÉS Ràpita "ha valorat positivament la jornada. "La gent ha vingut lliurement a votar i és positiu". "Cal felicitar a les dues opcions als que han votat Sant Carles de la Ràpita i als de la Ràpita", ha afegit. "Cal respectar el resultat, sinó la gent pensaria que no respectem la seua decisió", ha conclòs. 
 
Participació