CINEMA

«Psicurt és un altaveu per a professionals i població que pateix per la salut mental»

Més de 300 inscrits en la sisena edició del festival de curtmetratges

per Maria Fernández Sadurní, Tarragona | 12 d'octubre de 2021 a les 08:47 |
Jaume Descarrega, organitzador del Festival Psicurt | Maria Fernández Sadurní
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Festival Psicurt conclou la seva sisena edició amb la projecció de 29 curts seleccionats entre els 300 inscrits. Jaume Descarrega, psicòleg referent en l’àmbit cultural del Col·legi Oficials de Psicòlegs de Catalunya, considera que el festival “ha estat un èxit rotund”, no només per la participació, també perquè “s’estableixen ponts entre dues disciplines, la cinematografia i la salut mental, de manera que es reflexiona què hem de fer per cuidar aquesta segona”. Segons un dels organitzadors, el “Psicurt és un altaveu, no només per als professionals dels curts, també per a la població que està patint alguna problemàtica i vol compartir-ho amb nosaltres”.

Per segon any consecutiu s’han distribuït les activitats del festival entre les ciutats de Reus i Tarragona. Aquest format ha fet que hi hagi més afluència de gent, ja que les restriccions de la pandèmia han obligat ha limitar l’aforament a un 70%. En total s’han fet 10 projeccions dels curts, 5 al Teatre Bartrina de Reus, on també es va celebrar l’acte d’inauguració, i 5 a la Sala de l’Antiga Audiència de Tarragona, on es va clausurar el festival. D’aquesta manera, el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya segueix el seu objectiu final: “Fer que el Psicurt sigui una porta oberta perquè la ciutadania s’introdueixi en l’àmbit de la salut mental”, assegura Jaume Descarrega.

Partint de la base que l'estat espanyol és un dels països europeus amb menys ràtio de psicòlegs per persona i que fins fa poc als Centres d’Atenció Primària no hi havia cap professional que tractés els problemes mentals, el Col·legi persegueix l’objectiu d’incidir en la prevenció, la promoció i la intervenció dels casos psicològics. És per això que la iniciativa dirigida per Descarrega és “una manera de fer arribar a la ciutadania la importància de cuidar la salut mental”. A més, en aquesta sisena edició s’han afegit dos col·loquis després de la visualització de dos documentals, un sobre maternitat i l’altre que tractava l’esquizofrènia. La valoració és totalment positiva per part de l’organització, ja que “es va fer un debat intens i la gent tenia ganes de participar i dir la seva”.

Més enllà dels quatre dies de visualitzacions i entregues de premis, el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya planteja aquest projecte, i altres, per “apropar eines que ajudin a la ciutadania” i treballar perquè institucions, cultura i professionals de la salut mental funcionin “en una sola direcció”. La tasca dels organitzadors del festival segueix després del Psicurt amb col·loquis i xerrades a centres educatius, els quals també tenen l’oportunitat de participar al festival amb una categoria pròpia.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: