1 de 10
OBRES I MILLORES

El passeig de la Boca de la Mina inaugura la plaça de M. Àngels Ollé i l’escultura de la «venedora d’anissos»

Hi assisteixen més de 200 persones

Inauguració de la figura de venedora d'anissos, escultura de Mercè Bessó | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 10 d'octubre de 2021 a les 08:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest passat dissabte, el passeig de la Boca de la Mina ha acollit dos actes d’homenatge i reconeixement. El primer ha estat a la pedagoga i escriptora M. Àngels Ollé, amb la inauguració oficial de la plaça que du el seu nom. El segon, a la figura de la venedora d’anissos, amb la inauguració de l’escultura de Mercè Bessó que la representa a l’entrada de la Boca de la Mina,  i que s’ha col·locat en el marc de la intervenció que l’Ajuntament de Reus, a través d’Aigües de Reus, ha dut a terme en aquest espai històric per condicionar-lo i dignificar-lo.

Amb la presència de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa Noemí Llauradó, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, i d'altres regidors i regidores del consistori, així com representants d'altres administracions, entitats, veïnat i de l'entorn de les persones homenatjades, entre d'altres, l’acte ha donat inici a les 6 de la tarda i ha comptat amb la presència de més de 200 persones.

Actors i actrius del Bravium Teatre han recreat escenes antigues del passeig, i com a cloenda a l’homenatge a M. Àngels Ollé el violoncel·lista David Blay ha interpretat el Cant dels ocells.

La plaça de M. Àngels OlléEl ple de l'Ajuntament de Reus va aprovar el passat 17 de setembre denominar plaça de M. Àngel Ollé la plaça de nova creació que s’ha creat davant l’escola Mowgli, en reconeixement a una de les impulsores de l’escola.

La nova plaça s'ha obert en el marc del projecte de Millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina, que està cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

A més de la senyalització viària que indica el nom de la plaça, s’ha instal·lat una placa al terra, davant de l’escola Mowgli, en homenatge a M. Àngels Ollé.  En l’espai dels parlaments, l’il·lustrador i dibuixant Pere Prats Sobrepere ha estat l’encarregat de fer la glossa de la figura la pedagoga i escriptora. També hi ha intervingut Rosa M. Llort, en representació del Col·lectiu d’Avis i Àvies per la Llibertat de Reus; Cristina Asensio, directora de l'Escola Mowgli; i i Ramon Marcer Pujol en representació de la família de M. Àngels Ollé.

La Boca de la Mina, remodeladaL’acte ha permès també inaugurar les obres que l’Ajuntament de Reus, a través d’Aigües de Reus, ha dut a terme aquest estiu al conjunt de l’edifici de la Boca de la Mina. La intervenció no està inclosa en el projecte de millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina que l’Ajuntament impulsa amb cofinançament dels fons FEDER, però s’ha fet en paral·lel per contribuir a dignificar un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local.

El projecte, redactat pels serveis d'Arquitectura de l'Ajuntament, ha permès consolidar els paraments de l’edifici, que s’ha pintat de nou amb tonalitats més amables i recuperant la naturalesa cromàtica original. S’han repicat els revestiments malmesos dels murs laterals de paredat i s’ha deixat a vista la pedra original lligada amb morter de calç. També s’ha pintat la reixa històrica de l’edifici, i s’ha substituït la tanca existent per un nou tramat vegetal d’heures i una jardinera d’acer corten que serveix de tancament del mur.

Així mateix, els treballs han inclòs la col·locació de l’escultura de la venedora d’anissos, de l’artista Mercè Bessó, que s’ha instal·lat sobre el pedrís de coronament del mur lateral. Prèviament a la instal·lació, s’ha actuat en aquest punt per elevar la cota respecte al nou paviment que s’ha col·locat amb la intervenció al conjunt del passeig, més alta que la del paviment original. Les obres han tingut un cost de 28.000 euros.

L’acte ha comptat amb la participació de l’etnòleg Salvador Palomar, que ha aprofundit en la figura històrica de la venedora d’anissos; de l’artista Mercè Bessó, i de Josepa Domènech, neta d’una de les venedores d’anissos que van treballar al passeig.

En el seu parlament de cloenda, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha volgut posar en valor el passeig de la Boca de la Mina com “un espai de memòria col·lectiva, on podem trobar les traces de l’aportació ciutadana a la construcció de la ciutat a través dels segles. I en especial, de l’aportació de les dones, que avui volem reconèixer especialment amb l’homenatge a M. Àngels Ollé i a la figura de la venedora d’anissos.” Per la seva banda, Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme, ha destacat “el valor d’un espai com la Boca de la Mina i la seva capacitat d’actualitzar tots aquests referents de l’imaginari col·lectiu”.

També us pot interessar:


Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: