DISTINCIONS

Jordi Cuixart i Reus Refugi reben el premi Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal

Durant la celebració, es va tenir molt present la figura d’Arcadi Oliveres, primer guardonat l’any 1985

Acte de lliurament dels premis a Jordi Cuixart i Reus Refugi | Adrià de las Heras
per Adrià de las Heras, Reus, Catalunya | 9 d'octubre de 2021 a les 09:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jordi Cuixart i Reus Refugi van rebre, el passat 7 d’octubre, el premi Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal. El Centre de Lectura de Reus i l’Associació Josep Vidal i Llecha per reconèixer la tasca de persones individuals i col·lectius que lluiten per la defensa i foment de la pau. L’acte es va celebrar a la Sala Emili Argilaga de la institució cultural reusenca, que va queda petita a cauda de les restriccions sanitàries. 

El lliurament no es va poder celebrar al Teatre Bartrina perquè estava exposat, tal com va explicar el president del Centre de Lectura, Lluís Miquel Pérez. Així doncs, l’organització va habilitar la Sala Fortuny i la cafeteria per tal que tothom qui ho volgués pogués escoltar les declaracions dels guardonats.

Abans de l’inici de l’acte, el president d’Òmnium Cultural va conèixer el Centre de Lectura. En aquesta visita el va acompanyar Pérez. Un cop el líder independentista va haver visitat la biblioteca i es va fer unes fotos amb alguns ciutadans, l’acte va començar entre aplaudiments.

El lliurament de premis va servir per retre un constant homenatge a l’economista Arcadi Oliveres, que va morir el passat mes d’abril. Tots els discursos de l’acte van tenir un record per l’activista català. De fet, la importància de la seva figura en aquests premis és perquè Oliveres va ser el primer guardonat amb el Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal, l’any 1985. Jordi Cuixart va citar l’economista durant el seu discurs: “Seguirem emprenyats, però mai perdrem l’esperança”.

Pel que fa als premiats d’aquesta edició, el comitè de concessió va voler destacar el paper de Reus Refugi a l’hora de “realitzar accions de denúncia a les polítiques de tancar fronteres” i “facilitar l’acolliment de persones sol·licitants de protecció internacional”. Per altra banda, de Cuixart exalten la seva lluita no violenta i la desobediència civil per tal “d’avançar cap a una societat més equilibrada”. El president de l’associació Josep Vidal i Llecha, Pepe Beunza, va explicar que l’entrega de premis és una manera de seguir reafirmant el compromís de l’associació amb “la gent que treballa els mateixos ideals”.

Lluís Miquel Pérez també va voler lloar l’activitat dels guardonats. Sobretot, va mostrar la seva “solidaritat” amb Cuixart per la repressió que ha patit, i va celebrar “la mesura de gràcia” que va arribar en forma d’indult pels 9 presos polítics catalans.

Els premiatsEl protagonisme, evidentment, va recaure en els discursos dels dos guanyadors. Ambdós van lloar-se mútuament. “Ens honora compartit aquest reconeixement amb una persona com Jordi Cuixart”, va dir la representant de Reus Refugi. “Gràcies al vostre esforç, tenim confiança absoluta en l’esdevenir de la humanitat”, va expressar el líder d’Òmnium sobre l’associació guardonada.

Més enllà d’aquests reconeixements, els representants de Reus Refugi van aprofitar el seu torn de paraula per posar damunt la taula un seguit d’exigències: el final de les polítiques migratòries “criminals” de la Unió Europea, la derogació de la llei d’estrangeria espanyola, i la regularització “immediata” de totes les persones migrants. Un crit a lluita contra el racisme per tal que el sistema “no deixi a cap persona als marges”.

L’ex-pres polític va oferir un discurs més llarg que els altres guardonats. Cuixart va ajudar-se d’una trobada amb el Premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel per transmetre el seu missatge, orientat a la lluita no violenta per l’assoliment dels drets humans. A més, també ha afirmat que la seva és una “baula més” de la cadena d’altres lluites internacionalistes. Així doncs, va voler lloar la tasca objectora de consciència que van fer Pepe Beunza i Martí Olivella, presents a l’acte.

Cuixart va destacar el cinquantè aniversari d’Òmnium Baix Camp. “També feien desobediència civil”, va dir l’activista sobre els voluntaris que feien cursos de català a Reus de manera clandestina durant el Franquisme.

Sobre el Procés, el president d’Òmnium va deixar anar algunes consideracions. “Hem de ser conscients que aquesta d’alliberament nacional demanarà encara de molts més esforços. Ens toca seguir treballant i lluitant molt”.

D’aquesta manera es tancava l’acte d’entrega dels premis del Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal. Així doncs, Jordi Cuixart i Reus Refugi comparteixen guardó amb il·lustres com Arcadi Oliveres, Àngel Colom, Francesc Xammar, Itziar González, Vicenç Ferrer, o el Col·lectiu d’Insubmisos Presos. 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: