1 de 10
SALUT

El personal sanitari diu «prou» a les agressions

El sindicat CATAC-CTS comença una campanya per acabar amb les violències que pateixen en l'àmbit laboral

Una imatge de la roda de premsa davant del CAP Sant Pere | Alba Cartanyà
per Alba Cartanyà, Reus, Catalunya | 8 d'octubre de 2021 a les 13:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El sindicat CATAC-CTS/IAC engega la campanya Prou agressions! per visibilitzar i conscienciar sobre la violència que pateix el personal sanitari durant la seva jornada laboral. Marina Roig, delegada de prevenció del sindicat i membre de la comissió parietària de riscos laborals de l'ICS, recorda que ja fa anys que es queixen, i constata que amb la pandèmia "s'ha agreujat" la situació.

"Els treballadors públics estem al servei de la ciutadania, però això no dona dret a ningú a agredir-nos", expressa Roig. Tot i que encara no estan disponibles les dades d'enguany,
"hi ha la percepció que han augmentat les agressions", assegura. A més a més, lamenta tot el silenci que envolta aquestes dinàmiques: "Creiem que no tots els i les treballadores comuniquen les agressions, sobretot si són verbals". En aquesta línia, des del sindicat els preocupa que "es normalitzi l'insult" en l'entorn laboral i, per això, la campanya també busca conscienciar al mateix personal perquè faci el pas de denunciar.
 


Així, la campanya va en tres direccions: empoderament del personal sanitari per no tolerar les agressions; conscienciació de la ciutadania per evitar aquestes actituds; i crida a l'Institut Català de la Salut perquè emprengui les mesures necessàries. 

Xarxes socials

Durant la roda de premsa que ha tingut lloc aquest divendres 8 d'octubre davant del CAP Sant Pere de Reus per donar a conèixer la campanya, Roig ha apuntat el sorgiment (sobretot, arran de la pandèmia) d'agressions i linxament a través de les xarxes socials, per part d'usuaris que busquen el perfil dels professionals.

Roig ha admès que encara han d'analitzar "com tractar aquest tema" però que estan convençuts de la necessitat d'aplicar "algun tipus de mesura".

Personal facultatiu i d'infermeria, els més afectats

Segons les dades de què disposa el sindicat en l'àmbit català, el personal que pateix més agressions als hospitals és el d'infermeria, seguit pels auxiliars d'infermeria i el personal facultatiu. En canvi, als ambulatoris i CAP, el més agredit és el personal facultatiu, per sobre del personal administratiu i d'infermeria.

La causa més habitual que desencadena la violència en centres hospitalaris és l'incompliment de la normativa del centre o de convivència, i la disconformitat amb el tractament, segons ha constatat Roig. En el cas dels ambulatoris i CAP, una quarta part de totes les agressions succeeixen als taulells informatius, que funcionen com a "barrera d'entrada al centre".

La posició de l'ICS

L'Insitut Català de la Salut (ICS) és "coneixedor" d'aquesta problemàtica, segons assegura Roig, però "no pren mesures concretes". D'aquesta manera, Roig posa èmfasi en el fet que ja fa molts anys que es queixen del mal tracte que, massa sovint, reben els professionals sanitaris, i que finalment han decidit "tirar endavant una sèrie d'actuacions com a organització sindical" a l'espera de més implicació per part de l'empresa pública. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: