DISTINCIONS

David MacMillan, membre del comitè científic assessor de l'ICIQ de Tarragona, rep el premi Nobel de Química 2021

MacMillan ha estat guardonat amb Benjamin List pel desenvolupament de l'organocatàlisi asimètrica

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 6 d'octubre de 2021 a les 19:44 |
Una imatge de MacMillan | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Reial Acadèmia de Ciències Sueca han atorgat aquest dimecres el Premi Nobel de Química 2021 als investigadors Benjamin List, de l'Institut Max-Planck (Alemanya), i David MacMillan, de la Universitat de Princeton (USA), pel desenvolupament de l'organocatàlisi asimètrica. MacMillan és membre del comitè científic assessor de l'ICIQ (Institut Català d'Investigació Química) de Tarragona.

El guardonat ajuda en l'avaluació de nous investigadors de l'institut, assessora en recerca desenvolupada, i proposa noves línies estratègiques de recerca pel centre. L'investigador també ha treballat en l'ús de la llum com a font d'energia i de reaccions que s'han implantat en la indústria farmacèutica. MacMillan va crear el seu primer grup de recerca el 1998.

Ha aconseguit molts avenços en el camp de l'organocatàlisi asimètrica i ha aplicat aquests nous mètodes a la síntesi d'una àmplia gamma de productes naturals complexos. La síntesi de molècules depèn de l'habilitat dels químics per crear molècules que permetin construir materials, emmagatzemar energia, o guarir i inhibir la progressió de malalties.

Des del seu descobriment l'any 2000, l'organocàtalisi s'ha desenvolupat en nous fàrmacs i materials. De manera independent, List i MacMillan han desenvolupat un nou tipus de catàlisi: l'organocatàlisi asimètrica, que es basa en petites molècules orgàniques, catalitzadors "econòmics i respectuosos amb el medi ambient" (sobretot quan es comparen amb metalls pesants).
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: