NATURA

Els cinc errors més comuns quan anem a buscar bolets

Agafar-ho tot, remenar la molsa o anar a buscar bolets amb una bossa de plàstic són alguns dels mals hàbits

Rovellons al bosc | CTFC
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 5 d'octubre de 2021 a les 09:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La tardor és temps de bolets. I més si van caient xàfecs i petites tempestes arreu. Aficionats al bolet i boletaires que s'inicien es troben al bosc amb excursionistes que aprofiten per recollir-ne quatre quan estan fent camí.

Tot i que any rere any s'avisa i es fan campanyes per evitar una mala temporada de bolets, encara hi ha qui comet algun dels cinc errors més comuns. Cometre'ls, perjudica l'hàbitat on es generen els bolets i les collites del futur. Enric Gràcia, professor de micologia de la Universitat de Barcelona, parla a RAC1 d'aquests errors.

1. Remenar la molsa i la pinassa. Gràcia considera que el principal error que encara comet la gent és aixecar la molsa i la pinassa del lloc on troba un bolet. Ho fan amb la intenció de trobar-ne d'altres i, probablement, no n'hi haurà més justament allà. L'expert explica que aquest gest malmet el miceli que ha generat el bolet, i demana collir només el que sobresurt i es veu a simple vista.

2. Recollir els bolets corcats. Ho veus al bosc, però decideixes recollir-los igualment, tot i que saps que no te'ls menjaràs. Els bolets corcats acabaran a la brossa sense fer la seva funció: dispersar espores a l'aire. Si en trobes de corcats, deixa'ls al bosc penjats de cap per avall de la branca d'algun arbust: així deixarà anar esores i es podrà multiplicar de manera natural.

3. Tallar o arrencar bolets? Ha quedat demostrat que tallar bolets no funciona. Així, el més recomanable, segons explica Gràcia, és "arrencar el bolet sencer". Com? Clavant el ganivet a sota del bolet i treure'l sencer.

4. Agafar-ho tot. Recollir i emportar-se tots els bolets que es troben pel camí no serveix de res si després, a tocar del cotxe, o en arribar a casa, s'acaben llençant. "Si no el coneixes, no l'agafis", diu Gràcia.

5. Posar-los en una bossa de plàstic. Les bosses de plàstic no estan permeses a l'hora d'anar a recollir bolets. El cistell és l'òpció ideal, ja que facilita que volin les espores que deixen anar els bolets cada minut i, per tant, en permeten la reproducció natural.

Per acabar, un consell: els bolets no necessiten ser netejats amb gaire aigua. Gràcia diu que "és millor netejar-los tan aviat com sigui possible, perquè si la terra s'asseca és més difícil de treure-la". La seva recomanació és fer-ho al bosc, just al moment de collir-los, i esbandir-los mullant-los una mica quan ja siguem a casa.

Altres notícies que et poden interessar
 

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: