SOCIETAT

Familiars i amics de Xavier Joanpere Olivé li reten un emotiu homenatge a Vilaplana

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 2 d'octubre de 2021 a les 19:04 |
Acte d'homenatge a Xavier Joanpere | Reusdigital.cat
Des d’aquest dissabte, una placa recorda la persona de Xavier Joanpere Olivé a l’entrada de la casa "Ca la Bonica" a Vilaplana, on va viure gran part de la seva vida. El distintiu té gravat detalls de la seva trajectòria en àmbits com ara la solidaritat, l’ecologia, el desarmament, la pau i les llibertats. La iniciativa ha estat promoguda per la seva dona Montserrat Foraster, les filles Mar i Montsant, i amics que han volgut així, perpetuar el seu record i homenatjar-lo en el segon aniversari de la seva mort. Foraster ha agraït el suport rebut en aquests dos anys de pèrdua de Joanpere.

L’acte, de força caràcter emotiu, ha seguit just al costat d’on s’ha situat la placa, amb la lectura de poemes i textos de Vicent Andrés Estellés, Màrius Torres, Apel·les Mestres i Bertorlt Brecht, entre altres autors. A més, a l’acte, s’ha ofert un repertori de cançons de compositors com ara Víctor Jara, Adolfo Celdrán, George Moustaki o Lluís Llach, que van formar part de la banda sonora de la vida de l'homenatjat.

Xavier Joanpere sempre serà recordat pel seu activisme social, desenvolupat en associacions i moviments compromesos en causes solidàries, ecologistes i dedicades a les llibertats. Als anys 70 del segle passat, ja va començar a evidenciar-se aquest compromís al seu municipi, Vilaplana, amb l'organització de xerrades i concerts. Cap a final del franquisme, va ser cofundador de diverses iniciatives que es desenvoluparen també a Reus, ciutat on residia.   
 

Descobriment de la placa a la casa de Xavier Joanpere Foto: Cedida

 

 

Participació