1 de 10
DIVULGACIÓ

L'Arxiu del Port de Tarragona estrena una ruta teatralitzada amb la figura de l’enginyer Bellido

Les primeres visites tindran lloc, aquest dissabte a la tarda i diumenge al migdia, amb motiu del Dia Marítim Mundial

El personatge que encarna l'enginyer Bellido, assenyalant el Moll de Costa del Port de Tarragona | Josep Cartanyà
per Josep Cartanyà/ Infocamp/ GDDCT, Reus, Catalunya | 1 d'octubre de 2021 a les 16:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest cap de setmana, i amb motiu del Dia Marítim Mundial, l’Arxiu del Port de Tarragona estrenarà, Projectant el Port amb l'enginyer Bellido, una nova activitat teatralitzada amb la figura del que va ser director del port modern Saturnino Bellido. Aquesta activitat pretén acostar al públic la valuosa aportació que aquest enginyer portuari del segle XIX va fer a Tarragona amb obres, com el Moll de Costa, que van donar forma al Port que tenim avui en dia.

"Projectant el Port amb l'enginyer Bellido"La responsable de l'Arxiu del Port, Coia Escoda, ha explicat en roda de premsa que el públic assistent serà convidat a fer un viatge al segle XIX, època en què Bellido va dirigir les obres al Port de Tarragona i viuran de primera mà l’enfrontament que va tenir amb les companyies ferroviàries. Precisament durant la visita realitzada avui per als mitjans, el personatge que encarna Bellido ha recordat que va ser l'enginyer qui va alertar a les companyies i a les autoritats de l'època que era un error construir la via fèrria i l'estació de ferrocaril a primera línia del Port, un greuge històric que va portar conseqüències fins als nostres dies per la barrera arquitectònica existent entre Tarragona i el Port.

En canvi, Bellido era partidari de desviar la via i situar l'estació ferroviària a la prolongació d'aquella Rambla Nova. El visitant també coneixerà la faceta de Saturnino com a cronista i d’acèrrim defensor de l’abolició del presidi, els presos del qual durant gairebé un segle van treballar en les obres portuàries. L'enginyer era partidari de tenir contractes amb "operaris lliures" i treballar amb maquinària en comptes de tenir presos treballant en males condicions: "Construir una part del dic del Port de Marsella, amb operaris lliures, va costar tres vegades menys que al Port de Tarragona, amb presos", ha dit el nostre personatge.

El carrer Reial canviarà algun dia de nom?Al final de la visita teatralitzada, Bellido s'ha acomiadat dels assistens tot reivindicant que Tarragona està en deute amb l'enginyer. Per això ha reclamat que l'Ajuntament de Tarragona, en comptes de dedicar-li el nom d'un carrer proper a l'hospital, canviï el nom del carrer Reial (al Barri del Port) i l'anomeni "carrer de Saturnino Bellido".

D'aquesta manera, segons el personatge, el seu nom i llegat estaria a l'alçada del capità Apodaca i del segon director del Port, Joan Smith, que sí tenen carrers dedicats aprop del mar. Amb aquesta nova activitat teatralitzada, que anirà a càrrec d’Auriga Serveis Culturals, ja seran tres els personatges que ajudin a difondre la història portuària i de l’Arxiu a la ciutadania: el capità Apodaca, la senyora Castellarnau i l’enginyer Bellido.

Primeres visites: dissabte i diumengeL’activitat té una durada aproximada d’una hora, és gratuïta, amb aforament limitat i es desenvolupa en espais exteriors com la plaça dels Carros (davant edifici de l’Arxiu), pedrera i Moll de Costa.

Es faran dues sessions diferents que tindran lloc aquest dissabte 2 d’octubre, a les 6 de la tarda, i diumenge 3 d’octubre, a les 12 del migdia. Per reservar és imprescindible enviar un correu a arxiu@porttarragona.cat Per la seva banda, la directora de Port i Ciutat, Montse Adan, ha recordat que la celebració del Dia Marítim Mundial es completarà amb un ruta literària pel Serrallo, un contacontes al Museu del Port i un espectacle familiar al Teatret del Serrallo.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: