SALUT

La tercera edició del «Mes de la Salut Mental», centrada en les persones joves

És un dels col·lectius que més ha empitjorat arran de la pandèmia

per Alba Cartanyà, Reus, Catalunya | 1 d'octubre de 2021 a les 11:36 |
Part del cartell | Ajuntament de Reus
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La ciutat de Reus acull per tercer any consecutiu el "Mes de la Salut Mental", un cicle d'activitats amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental que se celebra el 10 d'octubre. Enguany, el programa porta per lema "Com estàs de salut mental?" i comprèn un espectacle, taules rodones i un escape room, entre altres. 

Un col·lectiu tocat per la pandèmia

L'objectiu general de la programació és fer visible la importància de la salut mental, que ha empitjorat amb motiu de la pandèmia. Concretament, aquesta tercera edició centra l'atenció en les persones joves, un dels col·lectius que més ha vist afectada la seva salut mental en els darrers anys.

La programació

Des de l'any passat, en què per primera vegada el Psicurt es va fer també a Reus, aquest festival obre la programació del Mes de la Salut Mental, ja que és un festival que ajuda a trencar l'estigmatització de les malalties mentals i a visualitzar, mitjançant l'art audiovisual, temàtiques com la violència masclista, l'assetjament escolar, el suïcidi, el dol o les addiccions, entre altres. Enguany se celebra del 7 al 10 d'octubre.

Pel que fa a la programació pròpia del Mes de la Salut Mental, el divendres 8 d'octubre està previst que uns vuit-cents alumnes adolescents dels centres educatius de la ciutat assisteixin al matí, a la plaça del Mercadal, a l'espectacle del musicoterapeuta Santi Serratosa. El diumenge 10 d'octubre, a les 12 del matí al Teatre Bartrina es farà l'acte institucional, que consistirà en diverses activitats: la lectura del manifest sobre la Salut Mental a càrrec de Neus Cárdenas, responsable d'Acció Social Corporativa i Relacions Externes de Villablanca Serveis Assistencials; l'estrena del documental Trencant l'estigma de l'Associació Salut Mental Dr. Tosquelles, i l'actuació musical interactiva de CoverH. Per assistir-hi, cal adquirir l'entrada, que és gratuïta, de manera presencial o virtual.

Els dies 14, 20 i 28, a les 7 de la tarda, al Centre Cultural Castell del Cambrer, hi ha previstes taules rodones, formades per persones expertes en l'àmbit de la salut mental. Es tracta d'un espai de reflexió sobre com ha afectat les persones més joves el canvi sobtat en els hàbits que ha suposat la pandèmia de la covid i les seves conseqüències en els àmbits educatiu, esportiu, sanitari, social, econòmic, etc. Aquests diàlegs es podran seguir de manera presencial, amb inscripció prèvia, ja que l'aforament és limitat, i en línia a través de reus.cat.

Dades sobre Salut Mental

Segons l'OMS, una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida; el 75% dels problemes de salut mental comencen abans dels divuit anys, i en els darrers vint-i-cinc anys, la depressió i l'ansietat entre els adolescents ha augmentat un 75%. A Catalunya,

Obertament ha publicat algunes dades que fan palesa la necessitat d'abordar el problema de la discriminació habitual de les persones amb malalties mentals: un 19% del col·lectiu d'adolescents i joves amb un trastorn mental diuen que han patit discriminació per part del professorat i un 30% manifesten haver patit la discriminació dels companys/es d'estudi. Per por a ser vistes o tractades de manera diferent, més de la meitat de les persones afectades decideixen ocultar-ho a docents i alumnes. És per això, que és fonamental tractar el tema a les aules i treballar la prevenció i la detecció. Una de les dades més preocupants és la del suïcidi juvenil.

D'acord amb les darreres dades del Codi Risc Suïcidi, els episodis de conducta suïcida en menors d'edat van créixer un 27,1% el 2020 a Catalunya. A més, els infants i adolescents són la franja d'edat on hi ha més increment de temptatives de suïcidi.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: