1 de 10
PAGESIA

La producció d'avellanes ha estat «nefasta» i es preveu una collita d'unes 5.000 tones

La campanya turca serà superior, però no compensarà la reducció de la producció europea

Un pagès, amuntegant avellanes | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 30 de setembre de 2021 a les 17:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La producció d'avellanes a Catalunya ha estat "nefasta" per segon any consecutiu i es xifrarà al voltant d'unes 5.000 tones closca, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). L'entitat ha participat aquest dijous en la reunió bilateral anual entre la Unió Europea i Turquia sobre l'avellana, que enguany s'ha celebrat via telemàtica.

En el marc de la trobada, el govern turc ha estimat que produirà 700.000 tones aquesta campanya. Es tracta d'un 5% superior respecte a la collita passada, però molt lluny del rècord de 800.000 tones de la collita del 2008. Aquest increment és d'unes 35.000 tones, el qual, apunten, no compensarà la disminució d'unes 90.000 tones globalment en els països europeus.

Segons dades de la FCAC, Itàlia, principal país productor, patiria una reducció del 66% de la seva collita i França del 7%. Ambdós casos fruit de les gelades del darrer mes d'abril. Davant d'això es preveu que la producció europea disminueixi en unes 90.600 tones, el que representa un 61%. Globalment l'oferta mundial d'avellana també es reduirà en un 2%.

En el cas de la producció catalana, es xifra al voltant de les 5.000 tones closca. Es tracta d'una collita similar a la de l'any passat o fins i tot lleugerament inferior quan, habitualment, hauria de ser de l'ordre de 10.000 o 12.000 tones.

Durant la reunió, també s'ha aconseguit que la Comissió Europea implanti a mitjà termini un sistema de cooperació entre Turquia i els països productors europeus per pal·liar i mirar d'identificar de manera conjunta estratègies de control eficaces per a noves plagues compartides, com el bernat marbrejat (Halyomorpha halys) i altres insectes.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: