FESTIVALS

El cartell musical d'Orígens porta a la Ràpita la formació gallega Leilía, Pep Gimeno Botifarra i els Quicos

Entre els actes destacats de l'esdeveniment que tindrà lloc entre el 8 i el 10 d'octubre també hi ha enguany l'agermanament amb Sóller

per Aguaita.cat, La Ràpita | 29 de setembre de 2021 a les 17:00 |
Presentació de la cinquena edició, este dimecres al matí. | Cedida
La cinquena edició d’Orígens portarà als carrers del barri del Xicago de la Ràpita més de 30 activitats que tindran lloc durant els pròxims 8, 9 i 10 d’octubre. Orígens és un esdeveniment cultural que escenifica les tradicions i les arrels marineres i pageses de la Ràpita. Gràcies a la gran participació del veïnat del municipi, el barri del Xicago recupera per un cap de setmana l’ambient que es vivia als mateixos als inicis del segle XX, època de més creixement de la vil·la de la Ràpita.

Després de l’edició del 2020 reduïda a la mínima expressió per la pandèmia, Orígens torna amb un seguit d’activitats per a tots els públics. A causa de la situació de pandèmia en què encara vivim, el festival s’adapta a la nova normalitat, reubicant totes les activitats en diferents espais del barri per a garantir-ne una millor circulació i evitar aglomeracions, però sense perdre l’essència. En roda de premsa, l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha destacat que “Orígens 2021 és un punt de trobada amb la nostra gent i amb les nostres arrels”.

En la cinquena edició es recuperen els clàssics d’Orígens, com la subhasta de peix a l’antiga, la regata de muletes al port pesquer, la xafada de l’arròs a pota o la demostració de la calada al rossegall a la platja de Pipi, entre altres activitats organitzades per moltes de les entitats locals. Com a novetat, per a joves i famílies,
s’ha preparat un scaperoom a l’aire lliure inspirat en l’obra i la infantesa de l’escriptor local Sebastià Juan Arbó que transcorrerà pel barri mariner de la població.

El regidor d’Identitat, Rafa Balagué, ha afirmat que “és una edició molt esperada per les entitats i la gent del poble, i per això, treballem en una cartellera autèntica que ens permeta fer les activitats que fa anys que fem, però adaptant-los a la situació actual, a banda de les novetats que portem enguany, com per exemple l’scaperoom a l’aire lliure”.

nguany també s’aposta per una oferta musical de qualitat per a tot el cap de setmana: el divendres a la nit hi haurà el concert de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries acompanyats de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca; el dissabte hi actuarà la formació gallega Leilía, un grup de sis dones amb més de 30 anys de bagatge en la recuperació de música tradicional gallega; i el diumenge a la nit, la clausura anirà a càrrec de Pep Gimeno Botifarra.

Dins del marc d’esta celebració, s’oficialitzarà l’agermanament entre les poblacions de Sóller i la Ràpita, i de les seues confraries de pescadors, amb la presència al municipi de membres del consistori sollerenc i de pescadors d’esta vila marinera balear.

L’agermanament es va treballar durant l’any 2020 a partir de en les relacions establertes entre les dues comunitats de pescadors, les quals van ser molt estretes a la dècada de 1960 per les estades temporals dels pescadors rapitencs en aquell port i altres de les Balears.

Orígens es completa amb la decoració dels carrers del Barri del Xicago, les paradetes dels carrers i l’oferta gastronòmica que les tavernes repartides pel barri i els bars i restaurants locals oferiran aquests dies inspirats en la cuina tradicional local. Moltes de les activitats requeriran inscripció prèvia o venda d’entrades, les quals es podran adquirir a partir del dilluns 4 d’octubre a viulosorigens.cat o larapita.cat.
Participació