PAGESIA

Unió de Pagesos presenta una desena d'al·legacions contra la línia MAT

UP al·lega "irregularitats" en el procés: indefensió dels afectats i vulneració del dret de participació pública

Una imatge de la roda de premsa d'UP en què s'han exposat les al·legacions contra la línia MAT | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 29 de setembre de 2021 a les 14:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos presenta un total de nou al·legacions a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. UP insisteix en què la línia és nul·la de ple dret i que no volen ni modificacions ni replantejament del projecte, sinó la retirada de la proposta de MAT de REE, que afecta a 38 municipis.

El sindicat agrari remarca la "irregularitat" del procés i que s'ha produït indefensió dels afectats i vulnerat el dret de participació pública. Les al·legacions, que argumenten perjudicis a nivell mediambiental, de salut i de desvalorització del sòl agrícola, s'han presentat a la Subdelegació del govern espanyol de Barcelona que va concedir una pròrroga del termini fins al 29 de setembre.

Són alguns dels aspectes destacats de les nou al·legacions que ha presentat UP, després de ser consultat com a part interessada i aconseguir una pròrroga fins aquest dimecres per presentar al·legacions a l'informe d'impacte ambiental.

El sindicat considera "greu" que l'empresa promotora no hagi notificat el projecte als particulars afectats i la informació pública acabés fa unes setmanes en període de vacances. El sindicat remarca la "irregularitat" del procés i que s’ha produït indefensió dels afectats i vulnerat el dret de participació pública. Unió de Pagesos denuncia que aquest projecte fa passar una xarxa de transport elèctric primari com una simple infraestructura secundària d'evacuació associada al conjunt de parcs eòlics del Clúster Begues i al Parc Solar Fotovoltaic Jaime I.

Per això, en demana la nul·litat de ple dret. El sindicat al·lega l'impacte de la contaminació electromagnètica sobre les persones i que el projecte de la línia afecta espais naturals protegits i la Xarxa Natura 2000, la flora i la fauna, especialment a l'àliga cuabarrada. UP també avisa que el traçat de la línia creuaria quilometres d'espais agraris, molts dels quals catalogats com a sòls d'alt valor agrícola, així com el perjudici econòmic a les comarques afectades.

A partir d'aquí, UP defensa un model d'implantació de les energies renovables distribuït al territori amb instal·lacions de petita dimensió i amb la implicació de la ciutadania. El sindicat remarca que la transició cap a un nou model energètic s'ha de fer evitant la concentració d'infraestructures en un espai limitat. "No sols els afectats, sinó tota la societat civil i tot el país demana un nou model energètic", ha apuntat Guinovart. "Ja es deia amb les nuclears, al sud hi cap tota la merda", ha etzibat Guinovart, el qual considera que manca "sentit comú" en el fet "que vingui de Terol l'energia que necessita l'àrea metropolitana".

El sindicat s'afegeix als consells comarcals, ajuntaments, entitats, que ja han presentat al·legacions al polèmic projecte de construcció d'aquesta línia de molt alta tensió entre l'Aragó i Barcelona per a la seva retirada.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: