Aquest article es va publicar originalment el 28 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La
pandèmia s’ha convertit en un gran desafiament per als sistemes de salut i ha centrat l’interès en l’activitat del nostre sistema immunitari perquè determina l’evolució i la severitat de la infecció per SARS-COV-2. En aquest context, la
immuno-nutrició, o l’efecte dels nutrients i els aliments sobre l’activitat del sistema immunitari, és un tema de
creixent interès.
NuMeD, URV i IISPV
Ja s’ha demostrat la
importància d’una correcta alimentació en malalties cardiovasculars, així com en l’obesitat i la diabetis. No obstant això, s’obre una nova perspectiva en el camp de la nutrició aplicada a les malalties infeccioses, que suposen la quarta causa de mort al món. Investigadors del grup de recerca Nutrició i Malalties Metabòliques (NuMeD), de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut de Recerca Pere Virgili (IISPV), lideren un
projecte internacional per avaluar els
beneficis del consum de fruita seca sobre l’activitat del
sistema immunitari.
En concret, s'ha apuntat, "pretén demostrar si el seu consum regular pot contribuir a enfortir el nostre sistema immunitari i, per tant, ser una estratègia plausible per reduir el risc d’infecció". A més, els resultats d’aquest estudi permetran identificar alguns dels
mecanismes bioquímics i moleculars que explicarien aquest benefici; per tant, contribuirien a tenir un
coneixement més gran del funcionament del sistema immunitari i la seva relació amb l’alimentació.
Busquen voluntaris
Per aconseguir el seu objectiu, l’estudi comptarà amb
110 voluntaris que entraran en un programa d’intervenció i seguiment nutricional durant dos mesos. Més concretament, es requereixen
homes i dones voluntaris que tinguin
entre 40 i 65 anys, amb sobrepès o obesitat, i que siguin consumidors habituals de
snacks (galetes, galetes salades, patates fregides i brioixeria).
La investigació està liderada per Mònica Bulló, catedràtica de el Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, conjuntament amb Jaume Folch i Christopher Papandreou, també investigadors de la URV i de l’IISPV.
Ara aquest nou estudi internacional,
Efecte del consum d’ametlles sobre la composició i l’activitat de les cèl·lules mieloides innates i les cèl·lules limfoides, finançat per Califòrnia Almond Board, es proposa demostrar si el seu consum regular podria afavorir una millor salut de el sistema immunitari.
Les persones que vulguin col·laborar en l’avenç de la recerca en salut, tinguin entre 40 i 65 anys, sobrepès o obesitat, poden contactar amb l’equip investigador a través del telèfon 977 759 388 o del correu electrònic NuMed@iispv.cat, amb l’assumpte
Participació AlmondIS.