ENTITATS

El Centre de Lectura de Reus celebra el centenari de la seu social

Amb un cicle d'activitats que inclou exposicions i conferències

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 28 de setembre de 2021 a les 10:49 |
Detall de la façana de la seu de l'entitat | Reusdigital.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre de Lectura de Reus commemora amb el cicle 1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura el centenari de la inauguració de les obres de reforma de l'actual emplaçament de l'entitat al carrer Major, a l'antic palau dels marquesos de Tamarit.

L'apunt històricAquesta nova ubicació va impulsar la projecció de l'ateneu a la ciutat i a Catalunya. L'any 1897, el Centre de Lectura va decidir el trasllat del carrer de la Font al carrer Major, ja que la seu social de llavors amenaçava ruïna. Es van realitzar diverses remodelacions (a la façana, a la biblioteca, a la sala Fortuny, i al despatx de presidència) i es va construir un teatre al jardí.

L'empresari i mecenes Evarist Fàbregas, president del Centre de Lectura (entre els anys 1906 i 1908), va sufragar les despeses. Després de moltes vicissituds, les obres es van inaugurar el 30 d'octubre de 1921 amb l'assistència del president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch. Aleshores, el dramaturg i polític Pere Cavallé presidia l'entitat.

Els objectiusEls actes que es van organitzar per celebrar l'esdeveniment van tenir un destacat impacte a la ciutat. La premsa local en va recollir lloances, però també algunes crítiques per l'elevat cost de les obres (un milió de pessetes de l'època), motiu pel qual es va qualificar el Centre de Lectura com "la catedral de guix".

Amb les jornades 1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura, que s'organitzen amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, es vol aconseguir un triple objectiu, segons s'ha exposat des de l'entitat.  Aquest passa per homenatjar les persones que van fer possible un ateneu cultural que, cent anys després, "continua ben actiu"; fomentar, "una vegada més", la participació de totes les seccions de l'entitat en un projecte comú; consolidar el Centre de Lectura "com a imprescindible" focus cultural de la ciutat.; i donar a conèixer les instal·lacions a la ciutadania.

Programa d'actesDes del passat dia 6 de setembrei fins al proper 8 d'octubre es pot visitar l'exposició Els primers anys d'art al Centre de Lectura de Reus (1900-1936). Des del proper divendres, 1 d'octubre, i fins al dia 29 del mateix més s'organitzarà la mostra Imatges d'ahir i d'avui del Centre de Lectura.

El 4 d'octubre ha de tenir lloc la conferència L'activisme cultural d'Evarist Fàbregas, a càrrec de l'historiador Jaume Massó. L'endemà serà el torn de la conferència Les seus i la ciutat, a càrrec dels arquitectes Jordi Bergadà i Anton M. Pàmies.

Les conferències es reprendran el 19 do'octubre amb 100 anys d'excursions del Centre de Lectura», a càrrec del membre de la Secció Excursionista de l'entitat Andreu Ferré. El dia 21 arribarà La projecció social del Centre de Lectura en la dècada dels anys 20-30 del segle. XX», amb l'historiador Axel Baiget.

El 22 d'octubre serà el també historiador Josep Fànregas qui pronunciï Tomàs Bergadà (1862-1937), un modest pintor entre genis; el 28 d'octubre es farà la recreació del 4t Certamen literari (de 1921), a càrrec de l'integrant de la Secció de Llengua i Literatura David Figueres.

El 2 de novembre es farà l'acte institucional de commemoració del centenari i, el 30, la conferència La Bibliote[ca.1921], a càrrec de la cap de la Biblioteca del Centre de Lectura, Montserrat de Anciola. L'últim dels actes previstos, el 20 de desembre, serà una nova conferència, titulada aquesta 100 anys del nou Centre de Lectura, a càrrec de l'arquitecte David Tàpias.
 

Cartells dels actes previstos Foto: Cedida


 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: