SOCIETAT

Suspès quinze anys el mossèn tarragoní acusat d'abús sexual

L'Arquebisbat va portar el cas a fiscalia

per Nació Tarragona, Tarragona | 27 de setembre de 2021 a les 11:57 |
Les portes de l'arquebisbat de Tarragona, en una imatge d'arxiu | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cas d'abús sexual comès per part del mossèn Manuel M. Fuentes tindrà conseqüències internes a l'arquebisbat de Tarragona. Així ho ha assegurat el mateix arquebisbat en un comunicat, que detalla que se l'ha suspès durant quinze anys de les seves responsabilitats pastorals.

L'arquebisbe Joan Planellas ha imposat, d'acord amb la Santa Seu, un seguit de sancions aixecant doncs la prescripció canònica. Donat que els fets denunciats estan prescrits per la via civil, l'òrgan eclesiàstic ha optat pels seus propis canals per desfer-se de Fuentes, amb la prohibició durant un any de l'exercici públic del ministeri presbiteral i de la docència eclesiàstica. A més, durant quinze anys no tindrà veu i vot com a canonge en el Capítol.

En el sentit de les seves responsabilitats pastorals, només podrà ser nomenat adscrit en una parròquia, comunitat o organisme diocesà amb la prohibició expressa d’estar amb menors d’edat sense la presència d’un adult.

Al mateix temps, l’arquebisbe Planellas ha exhortat el mossèn sancionat a "ponderar el seu comportament i a assumir el ferm propòsit de dur una vida d’acord amb la dignitat que correspon al seu ministeri presbiteral i a considerar la manera més oportuna de demanar perdó a la víctima".

L’Arquebisbat de Tarragona, en el mateix comunicat, reafirma "la seva condemna davant tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue contra un menor", i convida a "denunciar aquests fets a les autoritats civils i a la Comissió de Prevenció dels Abusos de l’Arquebisbat (tel. 628 426 853, o oficina.abusos@arqtgn.cat)".

L'oficina d'abusos de l'Arquebisbat va parlar amb el capellà a principis d'aquest any per una denúncia contra el mossèn, que va acabar reconeixent els fets. Almenys hi ha constància de dues víctimes, un noi de 18 anys i un menor, tots dos fills de famílies amb qui el rector tenia una bona relació. Fuentes també va ser rector de pobles com Aiguamúrcia, Querol, el Pont d'Armentera i l'Aleixar, i des del 2018 és mossèn a la Selva del Camp, Almoster i l'Albiol.

Un dels casos hauria passat al monestir de Santes Creus quan Fuentes n'era el rector. El mossèn hi hauria convidat un noi de 18 anys recent complerts i aquest s'hauria trobat que havia de dormir al mateix llit del prevere. La víctima va relatar que el mossèn va fer-li tocaments, que es va masturbar al seu costat i que l'endemà va demanar-li que no n'expliqués res a ningú.

El diari assenyala que, després d'explicar-ho a la parella i a un amic, va dir-ho als pares, i van arribar a entrevistar-se amb el llavors arquebisbe Lluís Martínez Sistach, el qual s'hauria limitat a demanar-los que preguessin. Segons l'Ara, davant d'un altre cas denunciat 20 anys després en relació a un menor, la resposta de l'Arquebisbat de Tarragona també va ser tapar els fets. Quan l'actual arquebisbe, Joan Planellas, va activar el protocol intern i va comprovar que no hi havia res documentat sobre els fets. Més tard, el mateix Arquebisbat va portar el cas a fiscalia.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: