MISERICÒRDIA 2021

Una Misericòrdia més normal, però no del tot

El model festiu pel qual s'ha optat en aquesta celebració ha mantingut la línia ja explorada per Sant Pere

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 25 de setembre de 2021 a les 08:00 |
L'Àliga petita, protagonista per Misericòrdia | Reus.cat
Les Festes de Misericòrdia d'enguany les recordarem com aquelles que van semblar normals, però que no ho van pas ser. Almenys, no del tot. Sí, s'ha recuperat certa presencialitat en places i carrers, el Seguici Festiu ha estat protagonista i aquest vespre tindrem Baixada del Ball de Diables, després que l'any passat s'optés per deixar-la estar i fos el propi grup qui decidís desplaçar-se al Santuari de manera simbòlica. 


Certament, el model festiu pel qual s'ha optat en aquesta celebració ha mantingut la línia ja explorada per Sant Pere. Recuperació de la presencialitat, però amb limitacions d'aforament i reserva prèvia d'entrades. Això últim, de fet, ha estat objecte d'una nova polèmica entre els veïns, com a mínim a la xarxa. Han estat no poques les veus, de particulars i d'entitats, que s'han queixat de les dificultats per poder gestionar l'accés als actes tradicionals a través del web. 

Els moments destacatsA banda, precisament el Ball de Diables va fer públic un comunicat, dies enrere, en què es va carregar contra les "incoherències" a l'hora d'aplicar determinades restriccions socials. No és lògic, van argumentar, que es permetin concentracions multitudinàries arreu (la de la Diada n'és un exemple) i que, per contra, la cultura popular hagi de mantenir les reformulacions en les seves manifestacions que es van haver d'imposar quan els efectes de la pandèmia eren més severs. Amb tot, cal aplaudir les iniciatives que s'han impulsat per mirar de fer bategar l'esperit de la festa tot i les circumstàncies. Les actuacions dels diversos elements en centres educatius de la ciutat en són un bon exemple.


Lliurats els Guardons de la ciutat (amb protesta laboral inclosa, al Mercadal, per part del personal de Villablanca), on un dels moments més emotius de la vetllada va ser el record a l'enyorat Bartolomé Pluma, altres moments destacats de Misericòrdia 2021 han estat els concerts de gran format al parc de la Festa (amb Miki Núñez, Stay Homas i l'Orquestra Allioli) i la Cercavila dels elements del Seguici Festiu petit. Altre cop s'hi han vist cadires buides, com ja va passar a la carpa de Sant Pere, i qui sap si l'escena es repetirà de nou al llarg d'aquest dissabte. 

Les festes de l'any que veHan estat, doncs, unes Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia una mica més normals que les de l'any passat, quan tot just es van poder dur a terme alguns actes, alterats a més el dia principal de la celebració pel fort vent que va sacsejar la ciutat, i que va obligar a concentrar l'activitat a l'interior del temple, tot deixant-ne fora veïns que havien adquirit la seva entrada de manera correcta i que es van quedar amb un pam de nas.

És d'esperar, si l'evolució de la pandèmia es manté o millora, potser sí, que per Sant Pere de 2022 les coses seran com eren abans. Si no és el cas, si encara cal aplicar restriccions a les celebracions, seria exigible que l'experiència acumulada en la gestió d'aquest tipus d'esdeveniments populars, l'últim any i mig, evités segons quines situacions vistes últimanent. 
Participació