SOCIETAT

El Gepec demana informació a l'Ajuntament de Reus sobre el control de la contaminació acústica

El col·lectiu vol saber, entre altres, les dades relatives als nivells de so a les escoles de la ciutat

Veïns al carrer de Monterols, en una imatge d'arxiu | Infocamp/ GDDCT
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 21 de setembre de 2021 a les 12:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Gepec ha fet saber, aquest matí de dimarts, que ha demanat informació a l’Ajuntament de Reus sobre els controls de contaminació acústica de la ciutat. Els seus integrants han indicat, en un comunicat, que consideren que" cal més control per fer complir la normativa, ja que el soroll excessiu en l’entorn escolar afecta els infants i a la seva capacitat d’aprenentatge".

En aquest sentit, han indicat que troben que la principal font de contaminació acústica a Reus és el trànsit, raó per la qual l’entitat també ha preguntat sobre la contaminació de l’aire. El Gepec ha demanat a les regidories de Desenvolupament i Via Pública, Urbanisme i Mobilitat i Medi Ambient consultes sobre el nivell d’implementació de les mesures demanades en l’Elaboració del Mapa estratègic de Soroll de l’any 2017, i ha demanat també a les regidories de Cultura i Educació i Salut i Ciutadania informació sobre els nivells de so en les escoles.

L’any 2017, Reus va realitzar i aprovar el Mapa Estratègic de Soroll de l’aglomeració de Reus, que dibuixa els nivells de so que pateixen tant en horari diürn com nocturn tots el carrers de la ciutat. En el mapa també es resumeix la normativa aplicable a les diferents zones i, s’especifica que en les zones d’ús docent, no es pot superar el límit de 55 Ld en horari lectiu.


D’altra banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix en la seva Guía para el Ruido Urbano (1999) que en les escoles i centres preescolars, el nivell de so de fons a les aules no pot excedir els 35 db. En els camps de joc i patis, no es poden superar els 55db.

Per tot plegat, i comprovant el Mapa de Capacitat Acústica Diürn que apareix en el Mapa Estratègic de soroll aprovat per l’Ajuntament de Reus, "es fa palès que pràcticament tots els carrers del centre urbà de Reus (a excepció de les zones exclusives de vianants al voltant del Mercadal) suporten un nivell de soroll per damunt dels 55db en horari diürn", s'ha indicat des del Gepec. "La ciutat té un nivell de so excessiu que té impactes en la salut dels infants com en la seva capacitat d’aprenentatge", han reiterat.

D'exemple, els ecologistes han argumentat que es pot consultar l’estudi realitzat per l’Institut de la Salut Global de Barcelona, publicat en la revista Environment International, segons el qual "existeix una correlació" entre contaminació de l’aire, contaminació acústica i la obesitat infantil; o bé l’estudi publicat per la mateixa OMS (Burden of Disease from Environmental Noise) on s'hi analitza la relació entre nivells de sorolls en la infància i dèficits cognitius, capacitat de memòria i habilitat lectora. "És important fer un seguiment dels nivells de contaminació acústica en els entorn escolars. Per això, demanem informació a l’Ajuntament sobre el nivell d’implementació de les mesures proposades, així com dels controls de contaminació acústica que es realitza en els centres escolars de la ciutat", s'ha conclòs.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: