1 de 10
SOCIETAT

L'Ajuntament convida els tarragonins a dir la seva sobre el futur contracte de la neteja

Actualment el consistori inverteix més d'un milió i mig d'euros al mes en un servei que la ciutadania sol coincidir a considerar deficitari

Jordi Fortuny, conseller de l'àrea de Neteja a l'Ajuntament de Tarragona | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Reus, Catalunya | 21 de setembre de 2021 a les 11:25 |
Aquest article es va publicar originalment el 21 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una nova campanya de foment de la participació veurà la llum al mes d'octubre i novembre a Tarragona. L'àrea de Neteja de l'Ajuntament vol captar opinions, crítiques i propostes al voltant de l'actual servei de recollida de residus i neteja de la via pública. El contracte actual finalitza l'any 2023 després de vint anys amb la mateixa empresa concessionària, Fomento de Contrataciones y Contratas (FCC) i un dels objectius per a la pròxima licitació -que podria ser al primer semestre de 2022- és assolir una major separació de les deixalles.

En la "recta final" de l'actual contracte, l'Ajuntament llença una campanya informativa i de participació. "Tarragona ha canviat molt en vint anys i si ens plantegem un canvi de model ha de ser participat", ha destacat el conseller de Neteja Jordi Fortuny. Un dels canvis més significatius que es volen impulsar és reordenar el servei per tal que el contracte no sigui homogeni en tot l'any, sinó establir reforços a l'estiu.

Per ara, Tarragona recicla el 33% dels seus residus i de cara a 2025 l'objectiu és arribar al 55% "o molt més". Amb el tancament dels contenidors al Serrallo i a la Cala Romana, després de les primeres setmanes, Fortuny assegura que s'ha notat un increment en el reciclatge. "És gratificant, ens indica que anem per bon camí", ha dit en la roda de premsa, "la recollida domèstica és la que ens va millor", ha afegit. Per això promouran una taxa en l'ordenança municipal "més justa i més equitativa" per a aquells que separen bé els residus. Aquests increments en el reciclatge comporten alhora estalvi per a les arques municipals en incineracions.

Per tal que la ciutadania hi pugui dir la seva, hi haurà 24 punts informatius entre els dies 5 d'octubre i 8 de novembre. També hi ha previstes quatre sessions presencials en diferents espais del municipi i trobades virtuals. L'enquesta que duran a terme els agents cívics es complementarà amb rutes veïnals "trepitjant carrer" amb tècnics municipals i educadors per "assenyalar aquells racons que si no hi vius difícilment s'hi pot arribar".

Un dels debats més candents tant dins com fora de l'empresa concessionària és si el govern d'ERC, Junts i la CUP apostarà per municipalitzar el servei o no. Fortuny ha estat en aquest sentit molt taxatiu: "Fer una internalització global significaria una inversió directa de 30 milions d'euros de cop". Per això es plantegen licitar "diversos contractes", "internalitzar algunes d'aquestes parcel·les" i seguir la línia d'aquest mandat que "sigui l'equip de Neteja de l'Ajuntament de Tarragona qui marqui les pautes de com s'ha de treballar".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: