RECERCA

Una doctoranda de la URV signa un article sobre potencials biomarcadors per dissenyar estratègies d’erradicació i immunoteràpia del VIH

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 20 de setembre de 2021 a les 11:25 |
Una imatge de la investigadora | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jenifer Masip Morcillo, estudiant de doctorat del Programa Martí Franquès de la URV i investigadora del grup Infecció i Immunitat (INIM) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), és la primera signant de l’article Differential miRNA plasma profiles associated with the spontaneous loss of HIV-1 control: miR-199a-3p and its potential role as a biomarker for quick screening of elite controllers publicat a la prestigiosa revista Clinical and Translational Medicine, revista de primer decil amb un factor d'impacte (2020) de 11.49.

El grup de recerca INIM de l’IISPV ha liderat aquest estudi. INIM és un grup de recerca especialitzat en l’estudi de les malalties infeccioses, i que centra la seva major activitat en l’estudi de la immunopatogènia del VIH, un fenomen complex i multifactorial que afecta la funció normal del sistema immune. En aquest treball original van treballar amb una cohort de pacients VIH, que s’anomenen controladors d’elit.

Els controladors d’elit son aquells individus amb infecció VIH capaços de mantenir la càrrega viral suprimida sense haver de recórrer a la teràpia antiviral. L’estudi liderat per la Jenifer Masip Morcillo, en el que han col·laborat altres grups de la Red de Investigación en VIH/SIDA, ha demostrat que hi ha perfils plasmàtics, de miRNA, que poden ser potencials biomarcadors per al disseny de noves estratègies d’erradicació i immunoteràpia del VIH. Cal recordar que aquest tipus d’estudis no serien possibles sense la col·laboració de tots els pacients i personal mèdic i d'infermeria que van participar en el projecte.

L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) és una institució que integra la recerca en l’àmbit de la biomedicina del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. L’IISPV és l’instrument de què s’han dotat els hospitals universitaris d‘ambdues regions sanitàries (Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII; Hospital Verge de la Cinta de Tortosa; l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus; l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus) i la Universitat Rovira i Virgili, per tal d’aglutinar i gestionar la recerca i la innovació biomèdica del territori.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: