MEMÒRIA HISTÒRICA

Entitats memorialistes homenatgen Cipriano Martos i demanen la seva exhumació a Reus

per M. José Bernete, Reus | 18 de setembre de 2021 a les 19:47 |
La concentració ha tingut lloc davant la caserna de la Guàrdia Civil | Clàudia Mas
Convocades per la Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina, el Fòrum de Tarragona per la Memòria i Lo Riu, Associació per l'Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l'Ebre més d’un centenar de persones han retut homenatge a Cipriano Martos Jiménez i han exigit a la consellera de Justícia la seva exhumació.

En un acte molt emotiu s’han relatat les tortures que va patir el militant antifranquista just davant de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil on li van fer ingerir un líquid corrosiu, que després de 21 dies d’agonia a l’Hospital Sant Joan de Déu, li va causar la mort. També s’han llegit els noms dels torturadors.

Més tard, la concentració s’ha traslladat al cementiri de Reus on Cipriano Martos va ser enterrat sense coneixement de la família a una fossa de beneficència. L’ofrena floral ha consistit en un clavell vermell per cada any que la família de Cipriano espera que es faci justícia.

La primera flor l’ha deixat el seu germà Antonio molt agraït per tot el suport rebut en aquesta jornada, seguit de les antigues companyes i companys de militància d’en Cipriano, la filla d’en Pascual Carrilero, detingut juntament amb Cipriano i també torturat.

Posteriorment han passat membres d’entitats com les Bruixes del Nord de Sabadell, la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, la Comissió de la Dignitat, la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes i el representant de l’obra Molotov sobre la vida de Cipriano basada en el llibre de Roger Mateos Caso Cipriano Martos. Vida y muerte de un militante antifranquista.

També ha estat present a l’homenatge la diputada al Parlament de Catalunya Laia Estrada, així com regidors del consistori reusenc i representants de diferents partits polítics.

Aquest acte sota el lema Cipriano exhumació! està inclòs dins de la campanya de recollida de signatures per exigir l’exhumació de Cipriano Martos Jiménez a la Generalitat de Catalunya com responsable de les polítiques de Memòria i en compliment de la seva Llei de Fosses.

Més de mil signatures d’entitats, partits, sindicats, associacions i de particulars han estat recollides per “exigir que es compleixi amb els principis dels drets humans de veritat, justícia i reparació seguint els protocols de Nacions Unides en matèria de desaparicions forçades o involuntàries”.

Segons els organitzadors, “la campanya segueix oberta i la reivindicació seguirà en peu fins a obtenir la justícia que es mereix la família d’en Cipriano, un crim de lesa humanitat que no prescriu”.
 

La concentració ha tingut lloc davant la caserna de la Guàrdia Civil Foto: Clàudia Mas

Participació