LITERATURA

El Quetzal ja vola a Reus

"Cròniques del Quetzal", el recull periodístic d’Enric Garcia Jardí, es va presentar al Casal de les Dones de Reus

per Redacció, 17 de setembre de 2021 a les 17:26 |
Presentació del llibre del periodista Enric Garcia | Ramon Torrents
El Casal de les Dones de Reus va acollir, el passat dimecres al vespre, davant d’un trentena de persones, la presentació del llibre Cròniques del Quetzal. Escrits d’un viatge al nord de Guatemala (Lo Diable Gros, 2021), del periodista Enric Garcia Jardí. 

L’acte va comptar amb les intervencions del director de Reusdigital.cat, Marià Arbonès, el mitjà de comunicació on es van publicar aquests articles periodístics, amb el suport de l’Ajuntament de Reus, ara aplegats en forma de llibre, i del jesuïta Francesc Xammar, integrant del Comitè Óscar Romero de Tarragona i Reus, així com de l’autor de l’obra.

Arbonès va obrir l’acte tot destacant el treball periodístic de l’autor i va contar com es van gestar els articles, arran d’un viatge de Garcia Jardí amb el Comitè Óscar Romero de Tarragona i Reus a Guatemala, l’estiu de 2019. Al seu torn, Xammar va defensar el coneixement de les realitats que van més enllà del Vell Continent i es va mostrar contrari al “turisme” convencional, que considera una “pèrdua de temps”. “I, en darrer terme, Garcia Jardí va explicar que el llibre parla “d’històries de patiment i superació, d’opressió i de resistència”,  i va reflexionar sobre la poca atenció mediàtica que en l’actualitat es dedica als països centreamericans.

Els textos de Garcia Jardí, que transiten entre la crònica de viatges i el reporterisme, posen el focus en la realitat precaritzada de les comunitats maies, la seva religió i les seves llengües nadiues; les pràctiques corruptes dels oligopolis estrangers i de l’Estat; el dolor que es deriva de l’emigració massiva; el rastre de violència d’una cruenta guerra civil que es va allargar durant més de mig segle i que, en l’actualitat, ha transmutat, en part, en la violència urbana de les ‘maras’, i el paper dels cooperants del Comitè Óscar Romero de Tarragona i Reus a l’Amèrica Central i, en especial, del jesuïta Francesc Xammar, que representa una perifèrica esperança enfront de l’individualisme capitalista. 


 
Arxivat a:
Cultura
Participació