JUDICIAL

​Preocupació a l'Audiència de Tarragona: «Som el número 1 a Europa en conreu de marihuana»

Els màxims comandaments policials i judicials es reuneixen per tractar els principals fets delictius a la demarcació

per Redacció, Tarragona | 16 de setembre de 2021 a les 17:17 |
La Junta Provincial de Seguretat, reunida a l'Audiència de Tarragona, presidida per Joan Perarnau, amb el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, i representants dels cossos de seguretat. | Núria Torres/ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Catalunya, en concret, les zones del Maresme, nord de Girona i Camp de Tarragona, s'han convertit en el número 1 a Europa en conreu de marihuana. Així s'ha posat de relleu en la Junta Provincial de Seguretat a Tarragona.

Els principals comandaments de Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i policia espanyola s'han reunit aquest dijous amb el president i el fiscal en cap de l'Audiència, després d'anys sense fer-ho, per tractar l'augment generalitzat de delictes a nivells prepandèmia. Alerten que el cultiu de cànnabis, a mans d'una delinqüència "organitzada i perillosa", va associada a homicidis, segrestos i fins tot corrupció de funcionaris. "Ens preocupa moltíssim, l'augment és exponencial", ha afirmat el president de l'Audiència, Joan Perarnau.

"Catalunya i, en concret, Tarragona i el Delta han passat de ser un lloc de trànsit de marihuana i cocaïna a un lloc de conreu a gran escala, bàsicament la número 1 a Europa", ha reiterat Perarnau. El conreu de marihuana s'ha disparat en el conjunt del país. Tot i no disposar d'estadístiques, es constata que d'una trentena de plantacions de cànem s'ha passat a més de 150 en el darrer any. Segons Perarnau, ja és un conreu "generalitzat" i se'n planta "a tot arreu", des de cases i xalets ocupats a naus abandonades, o en terres llogades.

Això, a la vegada, comporta un increment notable dels narco assalts a plantacions 'indoor' i 'outdoor'. L'any 2020 es van cometre més d'un centenar de narco assalts i van haver-hi almenys set homicidis. El conreu de marihuana està en mans d'organitzacions criminals organitzades i perilloses. En un 50% dels casos es fa ús d'armes de foc. Relacionat amb el cultiu de marihuana es produeixen homicidis, segrestos i tràfic de persones, i també està arribant a la corrupció a esferes del funcionariat -hi ha diverses investigacions en curs.

Aquesta droga, denominada com l'"or verd' pels elevats rendiments econòmics que genera, ha anat desbancant altres tipus d'activitats delictives que resulten menys rendibles per als delinqüents. "Mou quantitats ingents de diners", manifesta el president de l'Audiència. Malgrat ser l'activitat delictiva més preocupant per a jutges i policies, no arriba a tenir gran transcendència a la societat -la delinqüència menor, com danys i robatoris, és més visible.

Durant La Junta Provincial de Seguretat, que s'ha tornat a reunir després de set anys sense fer-ho, també s'ha posat de manifest la importància que tots els cossos policials treballin amb la màxima coordinació per tal de no solapar-se. "Ens preocupava la duplicitat de funcions de les tres policies judicials i que estiguin investigant alhora els mateixos delictes", ha dit Perarnau, el qual ha garantit que es tornaran a convocar reunions de forma periòdica.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: