POLÍTICA

La CUP demana que l'Ajuntament cobri l'aigua en forma de taxa municipal

Els anticapitalistes creuen que aquesta forma abaixarà el preu i serà més transparent

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 14 de setembre de 2021 a les 13:05 |
Imatge d'arxiu de l'edifici d'Aigües de Reus | CUP Reus
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Reus demana a l'Ajuntament que el cobrament de l'aigua es faci en forma de taxa municipal, en lloc de fer-ho a través d'una tarifa. Els cupaires justifiquen que la taxa és una manera més "garantista" perquè protegeix els usuaris davant de possibles talls de subministrament.

La proposta presentada per la CUP emplaça el govern municipal a fer un procés de transició per aplicar aquest canvi a partir del 2022. Aquesta moció es votarà al ple d'aquest divendres 17 de setembre. El regidor Edgar Fernández explica que la principal diferència entre els dos sistemes de cobrament rau en el fet que "l'actual pagament en forma de tarifa permet obtenir beneficis del servei i derivar-los a altres empreses municipals per quadrar els balanços econòmics de Reus Serveis Municipals". A més, Fernández recorda que el cash pooling, un mètode de finançament d'empreses que formen part del mateix grup empresarial que consisteix en què el balanç negatiu d'una organització es pot compensar el positiu d'una altra del mateix conglomerat, es troba investigat en el marc del Cas Innova.

En aquest sentit, doncs, els anticapitalistes creuen que la taxa municipal es regula d'acord amb el cost del servei, amb més transparència i d'acord amb el dret públic. Una altra de les raons donades és que la taxa no repercuteix l'IVA, i així s'aconsegueix un preu més baix. "En cap cas un servei bàsic i essencial per la vida com ho és l'aigua hauria de ser objecte de lucre ni utilitzat per sanejar els comptes municipals d'altres empreses", manifesta el regidor cupaire. Per últim, Fernández ha volgut recordar el cas de la Fatima, una dona en situació de vulnerabilitat a qui l'Ajuntament i l'empresa Aigües de Reus li va tallar l'aigua malgrat la gravetat del cas.
Arxivat a:
Reus
Participació