SALUT

Un pas endavant per combatre la pobresa farmacèutica

L'Ajuntament de Reus i el Banc Farmacèutic s'uneixen amb la voluntat d'atendre les persones que no poden adquirir medicaments per motius econòmics

per Alba Cartanyà, Reus, Catalunya | 13 de setembre de 2021 a les 11:20 |
Imatge d'arxiu | iStock
L'Ajuntament de Reus i el Banc Farmacèutic treballaran plegats per tal d'abordar la pobresa farmacèutica a la ciutat. A través d'un acord de col·laboració, s'articularan mecanismes per facilitar els medicaments necessaris a les persones en situació de vulnerabilitat que no poden afrontar aquesta despesa.

Concretament, la regidoria de Benestar Social farà una aportació de 10.000 euros al Banc Farmacèutic per cobrir les necessitats de medicació de persones en risc d'exclusió de Reus a través del projecte Suport a persones amb desigualtat d’accés a medicaments i per la promoció d’accions de sensibilització i formació de l’associació.

D’altra banda, el Banc Farmacèutic proporcionarà sis mesos de cobertura farmacèutica a les persones beneficiàries a través del Fons Social de Medicaments, d'acord amb el procediment i criteris establerts per l'Institut Català de la Salut i amb la valoració prèvia de la situació del pacient feta pel treballador/a social de cada Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Reus. Fins ara, a l’estat espanyol més de 6.000 persones s'han beneficiat d’aquest projecte del Banc Farmacèutic, amb una cobertura de més de 7.000 plans de medicació. A Reus es preveu que, a partir d’aquest mes de setembre i fins a finals d’any, se’n puguin beneficiar una cinquantena de persones.

Durant la roda de premsa de presentació celebrada aquest dilluns 13 de setembre al matí, la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha remarcat que "la pobresa té moltes cares", i ha expressat: "Tenim la sort de viure en un país amb un sistema sanitari públic, però també existeix una escletxa de productes farmacèutics necessaris que moltes persones en situació de vulnerabilitat no poden adquirir".
 


En aquesta línia, el director de relacions institucionals del Banc Farmacèutic, Jordi Bosch, ha ressaltat que "hi ha persones que han d'escollir entre menjar o medicar-se". Aquesta realitat, ha lamentat és "molt desconeguda" i per això des de l'organització han estat recollint dades de la situació a l'estat espanyol: "És necessari tenir xifres, per poder demostrar que això és real".

Des del Banc Farmacèutic han agraït la complicitat del consistori, i han remarcat que es tracta del primer ajuntament de la demarcació de Tarragona on posen en marxa un dels seus projectes. 

Una ONG sorgida el 2007 

El Banc Farmacèutic és una associació sense ànim de lucre que neix a Barcelona l'any 2007 per a afavorir la inclusió social de les persones que viuen en situació de vulnerabilitat a través de la millora de la seva salut, mitjançant la promoció d'una cultura col·laborativa que permeti obtenir ajudes per a respondre a les necessitats de medicaments i productes sanitaris.
Participació