POLÍTICA

El procés participatiu del Carrilet començarà el 13 de setembre

Aquesta participació haurà de definir “com i on s’ubica” el nou mercat

per Adrià de las Heras, Reus, Catalunya | 9 de setembre de 2021 a les 13:43 |
Berasategui i Flores, aquest dijous, a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus | Adrià de las Heras
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El procés participatiu per la transformació urbanística del Carrilet començarà el dia 13 de setembre. Així ho han presentat les regidores d’Urbanisme i Participació Ciutadana, Marina Berasategui i Montserrat Flores, que han considerat que aquest nou projecte servirà per donar “un impuls social i econòmic” a l’àrea sud de la ciutat. Tal com van anunciar el passat 5 de juliol, aquest nou planejament urbanístic de la zona sud de Reus es vol fer amb un procés participatiu.La regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals ha programat un conjunt d'actuacions participatives que han de permetre detectar quines són les necessitats de la ciutadania amb relació a la zona del Carrilet. “Aquest és un projecte participat perquè entenem que és com s’han de fer els projectes estratègics en l’àmbit urbanístic”, ha comentat Berasategui.

Aquesta iniciativa compleix amb dos aspectes del Pla d’Acció Municipal (PAM) pactat a principis de mandat: dinamitzar el territori a través de processos participatius i generar noves centralitats urbanes. El projecte pretén convertir l’àrea del Carrilet en un nou pol d’atracció i també persegueix millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes.

Tal com Berasategui ha fet èmfasi en la roda de premsa, aquest projecte no se cenyeix només a la zona del Carrilet, sinó que “supera aquesta àrea” i s’estén fins a un radi de 15 minuts caminant a la rodona.

El procés participatiuEl procés, que començarà el dilluns dia 13 de setembre, s’allargarà fins a finals d’any aproximadament. Segons la regidora Flores, l’objectiu d’aquesta iniciativa és “detectar necessitats, generar diàleg, recollir propostes, debatre col·lectivament”, per tal de definir les línies d’actuació que seguirà l’ajuntament en aquesta transformació.

Durant aquest període hi podrà participar tota la ciutadania de Reus. “És una oportunitat perquè tota la ciutadania pugui fer les seves aportacions i expressi les necessitats”, ha insistit Flores. Malgrat el caràcter obert d’aquest procés, en algunes etapes d’aquest projecte es cridarà a participar “la gent que viu en aquesta àrea o que hi té alguna relació”. En altres moments, serà obert al conjunt de la ciutadania.

L’estructuració d’aquest procés participatiu es fa en quatre fases. La primera, que començarà el dilluns vinent, contempla diagnosticar les necessitats que hi ha a la zona sud. Això es farà a través d’enquestes en línia i presencials (en diferents punts de l’àrea) que podran respondre els veïns i veïnes afectats per aquesta transformació.

A partir del dia 11 d’octubre es començarà a tractar la “deliberació dels usos” que es donarà als nous equipaments que s’instal·lin a la zona. Per aquesta fase, hi ha programats “dos tallers de participació” que tindran un format de debat entre els diferents participants. A més, també es preveu una passejada per la zona afectada per aquest projecte de transformació.

Aquesta serà el dia 16 d’octubre al matí i pretén explicar com serà el projecte de transformació, contextualització històrica de la zona sud, i altres aspectes curiosos. La penúltima fase serà per definir els criteris que caldrà seguir a l’hora de dissenyar els nous equipaments, i també serà oberta al conjunt de la ciutadania. Tal com ha explicat Flores, aquesta etapa del procés busca que els ciutadans responguin “com esperaries que fos” l’equipament. Per últim, i quan comenci el 2022, serà el torn per “recollir i retornar” els resultats del procés; explicar què n’ha sortit d’aquest d’aquestes actuacions participatives dutes a terme durant tres mesos.

El punt de venda de producte frescFlores ha explicat que aquest procés té una lògica qualitativa que vol “recollir propostes i debatre-les”. No es farà cap votació, a diferència d’altres dinàmiques participatives com els pressupostos. En paral·lel a l’inici d’aquest procés, a partir de dilluns, des de l’Ajuntament de Reus faran una tasca de difusió per tal de donar a conèixer aquesta iniciativa a tot el veïnat.

Es penjaran banderoles informatives dels fanals de la zona i es repartiran tríptics informatius sobre el procés participatiu per 7.000 domicilis del barri del Carrilet i al Mas Iglésias. “Volem que tothom s’expressi”, ha manifestat Flores, “per això es comença amb una campanya de difusió”.

El Mercat del Carrilet també és un dels aspectes que es tractarà durant aquests tres mesos. El procés participatiu haurà de definir, segons Berasategui, “com i on s’ubica” el punt de venda de producte fresc de la zona. En aquest sentit, la regidora d’Urbanisme ha reafirmat el compromís del govern municipal per tenir un nou mercat a l’àrea sud. Això fa que continuï de peu la idea, tal com es va anunciar de tancar l’actual i construir-ne un de nou.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: