POLÍTICA

Nou ajornament de l'intent de Tarragona per recuperar l'interior del Banc d'Espanya

L'immoble porta buit dues dècades i malgrat que el projecte executiu ja estava enllestit per tal de licitar les obres el govern municipal s'ha vist obligat a aturar-ho per la detecció d'un sobrecost

El Banc d'Espanya de Tarragona | tarragona.cat
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 8 de setembre de 2021 a les 15:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Prop de 2 milions d'euros i no convertir el Banc d'Espanya en el nou abocador de fons públics de Tarragona en la línia de l'aparcament intel·ligent Jaume I és el que ha fet aturar o ajornar, segons es miri, el projecte de reforma que s'havia de licitar, segons ha assenyalat el regidor Jordi Fortuny, ara fa una setmana. La detecció d'un increment del cost de les obres en 2.290.850,06 euros respecte al pressupost calculat al 2018 -que va encarregar l'anterior govern, del PSC- ha alertat l'executiu, que ja ha demanat una pròrroga del termini de despesa de la subvenció atorgada des del fons FEDER. El projecte de "refinançament" liderat per Fortuny passa no només per aquesta via sinó per aconseguir una aportació des del fons europeu Next Generation. En qualsevol cas, el projecte de rehabilitació de l'edifici més emblemàtic de la Rambla Nova no s'executarà fins al següent mandat com a mínim.

El motiu de l'increment pressupostari és d'una banda l'encariment de les matèries primeres arrel de la crisi econòmica, però també per la detecció de la necessitat d'un "reforç estructural del sistema de pilars, de forjats i de fonament de l'edifici", segons ha informat aquest dimecres el consistori. "El projecte executiu està acabat, lliurat i concretat", ha assegurat Fortuny, i contemplava un valor total de més de 7 milions d'euros, part dels quals anaven finançats per fons municipals. La decisió de "no monopolitzar les inversions" en un sol objectiu ha fet que l'Ajuntament, per ara, ajorni tirar-ho endavant.

Tant Fortuny com Xavier Puig, que han presentat les novetats per "transparència", han posat exemples recents d'obres que no s'han fet del tot bé: d'una banda, l'aparcament Jaume I, però també el Teatre Tarragona. El fons FEDER concedit obliga a tenir les obres acabades a les acaballes de 2022 i això, de moment, és inviable. "Sense aquest cost s'hi podria arribar, però fa difícil amb aquest canvi de procediment de contractació", ha explicat el mateix conseller.

A banda de la dificultat de trobar fons públics per tirar endavant el projecte, Fortuny ha expressat un imprevist que no tenien en compte: si s'incrementa el preu de les obres, també implicarà optar per una altra tramitació administrativa, és a dir, s'haurà de publicar al Butlletí Oficial de la Comunitat Europea, i tot fa allagar-ho entre 3 i 4 mesos més.

EL Banc de la Ciència i el Coneixement havia de ser també un espai de trobada veïnal, un equipament absent al centre de la ciutat i que diverses entitats han reivindicat en diverses ocasions. Donada la seva condició de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), l'interior de l'edifici no es pot enderrocar i fer de nou tal com succeeix en altres immobles emblemàtics, en què tan sols es conserva la façana. Tampoc un altre tipus d'equipament resoldria l'equació, ja que segons indica Fortuny "facis el que hi facis, t'hi has de gastar 6 milions més IVA".

Indignació del PSC


Immediatament després de la roda de premsa, en un comunicat, la portaveu del grup municipal del PSC, Sandra Ramos, ha alertat de la més que possible pèrdua de més de dos milions d'euros dels fons Feder pel retard en la redacció del projecte executiu del Rambla Science: "Aquest govern municipal ha tardat més de dos anys en la redacció projecte executiu, perquè mai ha estat una prioritat per Esquerra Republicana. Aquesta incompetència pot afectar a la credibilitat de la nostra ciutat i és una mostra més de la manca de lideratge d'aquest nou executiu".

Ramos considera indignant que en més de dos anys de govern "no hagin estat capaços de preveure la finalització d'un projecte executiu que es podia haver fet perfectament en un any". Alhora afirma que un cop més "estem davant d'un govern incapaç de liderar projectes estratègics de ciutat i què falten constantment a la veritat. A l'abril, el govern Ricomà va anunciar que tenia el 75% del projecte executiu acabat i que les obres es podrien iniciar a principis de l'any 2022, tot i que al gener d'aquest any es va anunciar que les obres començarien a l'octubre". També es pregunten "si amb tres quartes parts del projecte acabat no coneixien un sobrecost de gairebé 3 milions d'euros". En la mateixa roda de premsa, el conseller Puig ha deixat entreveure que era difícil la concessió d'una pròrroga dels fons Feder i que estan apostant per finançar-se mitjançant els Next Generation. "El que indica un cop més, la constant improvisació d'aquest desgovern", afirma la portaveu socialista.

Per al PSC, el projecte per la recuperació del Banc d'Espanya "sempre ha estat un objectiu principal pel futur d'aquesta ciutat. Ramos afirma que els i les socialistes sempre han estat compromeses amb el coneixement i la divulgació, apostant per la recuperació d'un espai emblemàtic i amb inversió R+D+I per convertir Tarragona en un referent de la divulgació científica".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: