1 de 10
ACTIVITAT ECONÒMICA

«Major optimisme» entre els actors econòmics del territori camí de la recuperació

L'Informe de Conjuntura Econòmica del Camp i l'Ebre del segon trimestre apunta, entre altres, al creixement de l'ocupació

Veïns de Cambrils i turistes, dies enrere, al mercadet | Cambrils.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 7 de setembre de 2021 a les 13:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Al segon trimestre de 2021, els indicadors de l’activitat econòmica al territori plantegen "un major optimisme", no només per les previsions de les institucions internacionals i europees, sinó també per les estatals i les catalanes, segons s'ha apuntat matí de dimarts durant la presentació de l'Informe de Conjuntura del Camp i l'Ebre. L’economia de l’àrea, s'ha assenyalat en un acte telemàtic, "també es troba en aquest camí de recuperació si es consideren els indicadors" del període de temps objecte de l'estudi.

L’indicador d’utilització de la capacitat productiva que s’elabora en l’informe trimestral del Butlletí per la Càtedra d’Innovació Tecnològica assenyalava, el juny de 2020, el 68,66%; actualment, tal i com s'ha revelat aquest dimarts, és del 84,41%, "el que indica una millora de la situació, encara que la Covid-19 i la davallada econòmica hagin provocat un augment dels indicadors de pobresa a la nostra societat".

Més ocupacióD'entre les diverses dades que s'han aportat en la presentació de l'informe, cal subratllar l'augment de l'ocupació, en especials als sectors serveis i construcció. La taxa d’atur, que a finals de 2020 era del 17,47%, ha passat en aquest segon trimestre de 2021 al 12,68%, molt similar als nivells catalans (12,28%), "dels quals tradicionalment la zona es trobava molt allunyada", s'ha matisat.

Els sis primers mesos de l’exercici, els contractes laborals han augmentat més al Camp i a l'Ebre que a Catalunya en comparació de l’any anterior. Pel que fa a les dades de la Seguretat Social, s'ha exposat, aquestes són similars a les de juny de 2019 i "els ERO pràcticament han desaparegut del mercat laboral". L'informe ha posat també l'accent en la creació d'empreses a la demarcació. En aquesta línia s'ha explicat que en els últims anys s’ha experimentat un augment en el nombre d’empreses, "produït essencialment per l’increment de les persones físiques". En canvi, el conjunt de persones jurídiques "cau", segons les dades aportades.

El control de la pandèmia i l'ocupació turística estrangera, les clausTambé s'ha assenyalat que l’activitat econòmica "troba una gran liquiditat i uns interessos relativament baixos; tot i així, no hi ha un gran augment de la inversió". En el segon trimestre, a banda, l’IPC ha tingut un increment interanual del 3,3%, "molt superior" al 2,6% de Catalunya i del 2,7% del conjunt estatal. A posteriori, les intervencions dels ponents han analitzat el comerç amb l’exterior, fins al juny de 2021, que ha tingut una "notòria recuperació interanual, en les exportacions". L’augment ha estat superior a la mitjana catalana i estatal, s'ha detallat.

El comerç de mercaderies amb l’exterior, "tot i el seu dinamisme, té una certa feblesa" ja que en conjunt hi ha a la zona unes 3.000 empreses exportadores de les quals unes 1.300 exporten menys de 5.000 euros. Finalment, i pel que fa a la resta de l’exercici, s'ha avançat que "el dinamisme econòmic a la zona dependrà, a banda de de les possibilitats de control de la pandèmia, de dos factors més". El primer, la continuïtat de la recuperació de la normalitat per part de tots els sectors; el segon, l’ocupació turística, "principalment estrangera", que es pugui donar durant la temporada estival actual. 

Les Cambres de Comerç de Reus, Tarragona, Valls i Tortosa impulsen l'Informe de Conjuntura Econòmica del Camp i l'Ebre, amb el suport de la Diputació. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: