1 de 10
UNIVERSITAT

«Tret de sortida» per traslladar la Facultat de Medicina al Campus Bellissens

Es realitzarà un estudi previ, que compta amb una dotació de 24.400 euros

Les autoritats, aquest dimarts, reunides a Bellissens | Adrià de las Heras
per Adrià de las Heras, Reus, Catalunya | 7 de setembre de 2021 a les 12:34 |
Aquest article es va publicar originalment el 7 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha anunciat aquest dimarts 7 de setembre que s’inicien els estudis previs per construir la facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili (URV) al campus de Bellissens. La licitació per aquest estudi es publicarà el dia 8 de setembre al portal web del consistori. El pressupost per la redacció d’aquest informe és de 24.400 euros, que finançarà el consistori. Pellicer ha destacat que “la URV és la nostra universitat” i ha posat de manifest que les relacions amb l’actual rectorat són molt bones.

Al seu torn, la rectora María José Figueras ha evidenciat la bona sintonia amb el consistori els ha agraït “la seva receptivitat amb les demandes de la universitat”. El degà de la facultat, Antoni Castro, ha qualificat la notícia d’“excel·lent”, ja que aquest trasllat respon a les necessitats històriques del centre. Aquest anunci s’emmarca en els acords entre ajuntament i universitat i el Pla d’Acció Municipal pel mandat 2019-2023, que contempla aquesta mesura: “impulsar la construcció de la nova Facultat de Medicina de la URV al Campus Bellissens”.

Tal com ha remarcat la vicealcaldessa reusenca, Noemí Llauradó, aquest compromís adquirit per l’equip de govern actual “es plasma en aquesta licitació dels estudis previs”.

Aquest centre universitari serà situat a l’avinguda de la Universitat, a l’actual campus de Bellisens. Aquest complex es construirà entre les Facultats d’Economia i d’Arquitectura. Un projecte que situa el centre d’ensenyament de Medicina ben a la vora de l’Hospital Universitari de Sant Joan, lloc on s’imparteix part de la docència d’aquestes carreres.

“Tret de sortida”Malgrat aquest anunci, la construcció de la nova facultat s'haurà d’esperar. L’estudi previ és un informe “necessari” per poder impulsar aquest trasllat. Tal com ha reconegut Figueras, “és el tret de sortida per poder tirar endavant el projecte. Sense aquest esforç que s’ha anunciat avui no es podria fer”. L’ha titllat de “condició sine qua non” per l’avenç de la construcció.

L’actual edifici de la Facultat de Medicina, situat al carrer de Sant Llorenç de Reus, és el segon edifici més antic de la institució universitària, per darrere del centre de Ciències de l’Educació i Psicologia situat a Sant Pere i Sant Pau (Tarragona). És per això que aquesta facultat, tal com han detallat el seu degà i l’alcalde, reclamen el trasllat per poder estar més a prop de l’Hospital Universitari Sant Joan i per poder tenir unes noves instal·lacions que s’adaptin a les exigències actuals de la docència i la investigació. “Aquest projecte permetrà donar resposta a les necessitats de creixement que té la facultat”, ha celebrat Pellicer.

Castro creu que aquesta inversió pot ser útil per poder digitalitzar les aules, millorar les sessions d’anàlisi de casos clínics pròpies de l’ensenyament de medicina, tenir noves instal·lacions per donar cabuda als nous instruments, etcètera. “La nostra facultat surt en els rànqungs d’universitats. Hem de mantenir aquest nivell i millorar-lo, i per això necessitem aquesta renovació”.

Com es deia anteriorment, aquest anunci no és el pas definitiu. Posteriorment hauran d’elaborar-se tots els projectes de construcció, i això només es podrà fer quan la URV compti amb el finançament necessari per dur a terme aquesta obra. A partir de l’elaboració d’aquest estudi previ, ara la universitat podrà “estar alerta per les ajudes, per finançar l’obra definitiva”, reconeixia Figueras. L’any 2019 la URV ja va haver de congelar el trasllat de la facultat per falta de fons. Ara, es reactiven els tràmits amb un nou pas que no s’havia fet fins ara: l’elaboració de l’estudi.

En aquell moment la universitat va prioritzar les obres al centre de Ciències de l’Educació i Psicologia. És per això que aquest projecte, tal com ha afirmat Llauradó, “és una reivindicació que ve de fa anys. Compartida per la universitat i l’ajuntament”.

Sense calendariPreguntat per l’establiment d’un possible calendari de l’obra, Pellicer no s’ha atrevit a posar dates: “el que fem avui és preparar-nos. A partir d’aquí s’haurà de buscar finançament”. Més enllà de la prudència en les dates, Figueras ha considerat que “cinc anys vista seria una bona cosa, o que poguéssim veure l’obra començada”. La universitat diposita la seva confiança en els fons europeus Next Generation o les ajudes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

A més, el nou moment polític de Catalunya, que obre la porta a una nova aprovació de pressupostos, també suposa una finestra d’oportunitat per accedir als fons necessaris per tancar el projecte anhelat per la capital del Baix Camp i la mateixa universitat. Malgrat aquestes consideracions, en aquest anunci no ha col·laborat el govern català que, de moment, no forma part d’aquesta relació. Castro per la seva banda, ha conclòs el seu torn afirmant que “esperem que sigui una realitat en molt pocs anys”.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: