1 de 10
URBANISME

Estudiants i professors europeus reflexionen sobre àrees estratègiques per a la transformació de la ciutat

El "Reus Architecture & Urban Design International Workshop" tindrà lloc del 30 d'agost al 10 de setembre

Una imatge de la inauguració institucional de la jornada | Ajuntament de Reus
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 30 d'agost de 2021 a les 12:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La jornada de reflexió sobre àrees estratègiques per a la transformació de la ciutat Reus Architecture & Urban Design International Workshop arrenca avui a Cal Massó amb la participació d'estudiants i professorat de diverses universitats europees. Les activitats del seminari tindran lloc del 30 d'agost al 10 de setembre per plantejar una reflexió pedagògica i experimental entorn de la mobilitat/intermodalitat, el patrimoni postindustrial, i l'emergència habitacional.

Organitzat per l'Ajuntament de Reus i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV (ETSA), amb la col·laboració de la delegació de Tarragona del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), aquest taller internacional s'emmarca en les activitats del Pla Estratègic Reus Horitzó 32. Professors i estudiants de l'ETSA de la URV i de les escoles europees de ETH Zurich, Università Degli Studi Di Genova, i Ku Leuven Belgica treballaran al voltant dels tres eixos definits. 

En primer lloc, la mobilitat/intermodalitat. El taller pretén obrir la reflexió per aprofitar l'oportunitat de modificar radicalment la mobilitat amb noves infraestructures que contribueixin no només a una intermodalitat efectiva, sinó també a la descarbonització en les rutines diàries de la ciutadania.

En segon lloc, el patrimoni postindustrial. Es treballaran propostes sobre un edifici patrimonial de referència seleccionat per activar-lo com a catalitzador urbà, imaginant-se nous usos com relacionats amb habitatges col·lectius cooperatius, nous tipus de treball, intercanvi de mercaderies o interacció social, o alternatives als modes de tinença tradicionals i vincular-los a espais públics col·lectius o de mobilitat urbana.

I, finalment, l'emergència habitacional. Es plantegen estratègies imaginatives i factibles en dues línies: desincentivar l'especulació immobiliària amb la introducció d'un significatiu percentatge d'habitatges cooperatius per reactivar i rehabilitar el parc d'habitatge; i recolonitzar zones rurals despoblades, equilibrant així les tensions territorials i reduint la pressió sobre determinades zones de les ciutats.

La inauguració institucional de la jornada ha anat a càrrec de la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó; de la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui; de la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social de la URV, Misericòrdia Camps; el president del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Tarragona, Joan Tous; el degà de l'ETSA, Roger Miralles; i el director del workshop, Arturo Frediani.

Llauradó ha afirmat que "aquest diàleg internacional que s'obre avui serà una eina molt útil per al projecte de desenvolupament estratègic que estem treballant a la ciutat: el pla Reus Horitzó 32, una iniciativa que ha de permetre dibuixar les línies mestres del Reus del futur, preparar-nos més i millor per als reptes que ens planteja el demà i, en definitiva, garantir millors condicions de vida als reusencs i les reusenques". En aquest sentit la vicealcaldessa ha avançat que "tota aquesta feina que es farà a Cal Massó els pròxims dies, es traslladarà a les taules de treball del Pla Estratègic, que analitzarà i debatrà sobre totes les conclusions i propostes de millora que sorgeixin en aquest seminari que avui comença". 

La metodologia del taller preveu la divisió dels participants en sis grups de treball que visitaran, acompanyats per arquitectes municipals de l'Ajuntament de Reus, tres subsectors de la ciutat (el camí de Riudoms, la carretera de Salou i el carrer del Roser) considerats estratègics per a la transformació de la ciutat de Reus sobre els quals es treballarà posteriorment en l'anàlisi i diagnosi i, en una fase final, en la definició de propostes en els àmbits de treball identificats. Com a presa de contacte amb la ciutat, els participants al seminari faran el primer dia una visita guiada al centre de Reus i a l'Institut Pere Mata.

La jornada és la primera experiència de col·laboració de la regidoria d'Urbanisme i Mobilitat amb l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura, ubicada al Campus Bellisens de la URV a Reus, fruit del conveni marc signat el passat 30 de juliol entre la regidora Marina Berasategui i la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueras, i que preveu col·laborar per a la transferència del coneixement i experiències, per a l'estudi o proposta d'implementació de projectes urbanístics i d'arquitectura i establir canals de relació que facilitin la transferència del coneixement urbà i la innovació tecnològica o metodològica.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: