FESTES

Salou celebra la Festa del Rei Jaume I entre el 30 d'agost i el 5 de setembre

L'esdeveniment commemora l'estada del rei català a Salou, l'any 1229, abans de marxar per conquerir Mallorca

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 27 d'agost de 2021 a les 12:32 |
Imatge d'arxiu de la XXIV Festa del Rei Jaume I | Visit Salou
Salou celebra la 26a edició de la Festa del Rei Jaume I entre el 30 d'agost i el 5 de setembre. L'àrea de Serveis Culturals i la Biblioteca Municipal han organitzat una programació per totes les edats que servirà perquè la població s'endinsi en l'estada del rei català a la vil·la.

La festa commemora el pas de Jaume I per Salou, just abans de marxar cap a Mallorca per conquerir-la, l'any 1229. La programació combina activitats presencials i virtuals per donar a conèixer aquesta fita històrica. Una d'aquestes és el Mercat Medieval que, del 2 al 5 de setembre, omplirà els carrers del nucli antic i la plaça Bonet. L'alcalde de Salou, Pere Granados, remarca la importància del patrimoni històric i cultural de la vila. Per això, en aquesta línia, indica que "estem treballant per tal que la ciutadania, tant resident com visitant, pugui descobrir, de primera mà, i de la manera més fidel possible, la història de Salou".

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha explicat que enguany la festa acollirà actes més petits i simbòlics "que tindran un enfocament més cultural, explicatiu i divulgatiu".

Actes organitzats

En aquest sentit, per exemple, el divendres, dia 3 de setembre, es podrà gaudir de la videoconferència Setembre de 1229. Salou-Mayūrqa: El repte d'un rei de 21 anys, a càrrec de la doctora en Història de l'Art, Esther Lozano López. I, a la tarda, a dos quarts de 7 de la tarda, al pati de la Torre Vella, es durà a terme la conferència, de forma presencial, Viatges i viatgers a l'edat mitjana. Un món en moviment, a càrrec de Rosa María Guijarro Asensio, catedràtica jubilada de l'Institut Jaume I.

Pel que fa a les activitats de la Biblioteca Pública Municipal de Salou, a partir del dilluns, 30 d'agost, i fins al 17 de setembre, es podrà gaudir de l'exposició Les mil vides de Jaume I. Aproximació a la vida literària del rei conqueridor. Es tracta d'una recerca per la narrativa literària de ficció editada sobre la figura del Rei Jaume I.

Així mateix, el dimecres dia 1 de setembre, a dos quarts de 7 de la tarda, la Biblioteca acollirà la xerrada Llums i ombres del regnat de Jaume I, a càrrec de Jaume Borràs i Galceran, historiador i catedràtic de Socials. Es tracta d'una activitat presencial i gratuïta, adreçada a joves i adults. Per poder assistir-hi, caldrà inscriure's, prèviament.

D'altra banda, el Club Nàutic Salou organitza la 35a Regata Rei en Jaume, del 9 a l'11 de setembre, en aigües de Catalunya i Balears. Més informació aquí
Participació