SOCIETAT

Llibertat provisional per al monjo de Poblet acusat de fer tocaments a una nena

El jutge prohibeix a l'home sortir del país i acostar-se o comuicar-se amb la víctima, i haurà de comparèixer periòdicament al jutjat. La causa la porta el jutjat de primera instància de Valls

per NacióDigital, Reus, Catalunya | 26 d'agost de 2021 a les 16:07 |
Monestir de Poblet | Wikipedia Commons
El monjo del monestir de Poblet detingut per un suposat delicte d'abús sexual a una nena ha quedat en llibertat provisional amb mesures cautelars després de declarar davant del jutge, tal com ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'home, de 68 anys, haurà de comparèixer de manera periòdica davant de l'autoritat judicial, se li ha retirat el passaport, té prohibit sortir del país i no es pot acostar ni comunicar amb la víctima. La causa la instrueix el jutjat de primera instància de Valls. 

El monjo ha prestat declaració aquest matí. Els fets s'haurien produït el passat 15 d'agost dins del recinte religiós. També han declarat alguns familiars que acompanyaven la nena, d'uns cinc anys d'edat, en la visita turística, els quals acabaven d'assistir a la missa i estaven parlant amb un altre monjo quan s'hauria produït el cas. Un turista alemany va captar una fotografia del monjo detingut i la nena, que va acompanyar la denúncia presentada el dimecres. Aquest turista també ha declarat al jutjat aquest dijous.

És la primera vegada que el monestir, que forma part de l'Arxiodiòcesi de Tarragona, apareix vinculat a un cas d'aquesta mena. El pare abat ha traslladat la informació a la comunitat i, "d’acord amb el Consell del Monestir", ha prohibit de manera cautelar al monjo exercir els seus drets capitulars, realitzar qualsevol activitat pastoral i abandonar la clausura", segons manifesta el Monestir en un comunicat.

També s'ha obert la investigació prèvia canònica per tal d'"informar dels fets a la Congregació per a la Doctrina de la Fe" tan aviat com sigui possible. A més, el Monestir anuncia que col·laborarà amb les autoritats policials i judicials per tal d'aclarir els fets i "depurar les responsabilitats" que se’n puguin derivar, "respectant sempre el dret a la presumpció d’innocència" de l’acusat.

El comunicat també vol "mostrar la solidaritat i recolzament" amb els afectats, "particularment amb la família de la menor". El Monestir assegura que "ens dol profundament aquesta situació i manifestem de manera contundent el compromís i la voluntat de lluitar contra tota mena d’abusos a l’Església". Des de l'abadia, "lloc estimat pels catalans i gent d’arreu del món", es creu que aquest "ha de ser un lloc absolutament segur per a la infància i la joventut".

Comunicat de l'AjuntamentL'Ajuntament de Vimbodí i Poblet ha emès un comunicat aquest dijous en el qual condemna "tots els actes de violència sexual a menors", arran de la detenció d'un monjo del monestir de Poblet. "Com a govern municipal, volem expressar que, al mateix nivell que rebutgem els actes d'abús a menors sigui quin sigui el seu origen, reiterem el nostre total respecte cap a la institució religiosa i no dubtem que se seguiran tots els procediments legals i judicials per arribar al fons d'aquest cas per a poder esclarir els fets", ha manifestat el consistori.
Participació