1 de 10
POLÍTICA

Publiquen l'obra completa de Salvador Seguí, «El Noi del Sucre»

L'edició, de Lo Diable Gros, és a cura de Jordi Martí i Font

Detall de la portada del llibre | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 3 de setembre de 2021 a les 17:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'editorial tarragonina Lo Diable Gros publica, aquest setembre, el llibre Salvador Seguí, el colós de l'anarquisme, que recull l'edició actualitzada i en català de tots els textos de Seguí feta pel filòleg Jordi Martí Font. Es tracta del primer recull exhaustiu, amb voluntat de reunir en un volum, l'obra completa escrita de Salvador Seguí.

El llibre, el segon de la col·lecció La Tramuntana dedicada al pensament contemporani, recull un aplec de textos de diverses procedències i formats, escrits, dictats i atribuïts al Noi del Sucre. S'hi inclouen conferències, ressenyes i cròniques de mítings, articles, cartes al director, cartes privades fetes públiques en algun mitjà, assajos teòrics, cròniques, ponències i dictàmens de comicis sindicals, entrevistes i la novel·la curta Escola de rebel·lia publicada pòstumament.

Un dels màxims dirigents de la CNTLa seva gran majoria van ser publicats en la premsa militant de la CNT o del seu voltant ideològic, però també en diaris i revistes generalistes. Salvador Seguí ha estat un dels màxims dirigents de la CNT, una de les organitzacions més transcendentals de la història de Catalunya, peça fonamental en la seva creació i en la seva posada al dia com a alternativa llibertària i sindical.

Amb la seva lluita, la classe obrera catalana i la de tot l'Estat aconseguiren la jornada de vuit hores i defensar els seus drets laborals i a la vida com poques vegades més s'ha aconseguit fer. En temps de pèrdua constant i diària de drets individuals i col·lectius, recórrer als textos de Seguí és no només conèixer de primera mà el pensament d'un dels referents inexcusables de la història de Catalunya del segle XX sinó, també, entendre com les lluites del segle passat són, en molts casos, les de l'actualitat.

El pròleg del llibre és escrit per l'historiador Xavier Díez i en aquest hi diu que "no es tracta només que Seguí fos un bon coneixedor de l'obra teòrica de Luigi Fabbri (1877–1935), Émile Pouget (1860–1931) o, sobretot, de Cristiaan Cornelissen (1864–1942), a banda dels clàssics anarquistes o sociòlegs coetanis com Robert Michels, sinó que és aquest pintor de Tornabous qui estableix els principis teòrics que regeixen l'anarcosindicalisme tal com analitzem els historiadors de les idees i els moviments socials". 
 

Portada del llibre Foto: Cedida


 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: