ART

Palau Ferré, 100 anys de l’artista que «cremava els seus quadres»

Reus ha acollit tres mostres artístiques del pintor montblanquí

per Adrià de las Heras, Reus, Catalunya | 24 d'agost de 2021 a les 08:00 |
Una parella es mira una de les obres del pintor, en una de les exposicions de l'Any Palau Ferré | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Maties Palau Ferré va néixer el 24 d’agost de 1921 a Montblanc. El seu traç i compromís per la pau i la llibertat el van convertir en un dels artistes catalans de postguerra. Malgrat tenir un fort reconeixement durant els seus anys d’èxit, després de la seva mort, va quedar en l’oblit de la història de l’art.

Una vintena d'exposicions arreuPer celebrar el seu centenari, el comissariat de l’Any Palau Ferré vol “recuperar” el seu nom i reivindicar-lo com un dels grans artistes catalans de la segona meitat de segle XX. La celebració del seu centenari ha portat per tot el país 20 exposicions temàtiques sobre l’obra de l’artista i 100 actes territorials (taules rodones, col·loquis, etcètera).
 

S'han fet una vintena de mostres arreu, per l'Any Palau Ferré Foto: Cedida


Aquesta agenda intensa de l’Any Palau Ferré ha portat a Reus, i altres viles de la demarcació, la seva obra. El primer d’octubre de l’any passat, s’inaugurava al Centre de Lectura l’exposició “Art i valors de Palau Ferrer”. Aquesta exposició mostrava, tal com indiquen des del comissariat de l’Any Palau Ferré, “el vessant més compromès” de l’artista montblanquí.

El pintor va mantenir una intensa relació amb algunes ONG i altres entitats d’ajuda humanitària: i aquest vincle entre Palau Ferré i aquestes organitzacions és el que es va exposar al Centre de Lectura. Allí s’hi van mostrar els cartells que el montblanquí va fer per campanyes d’Amnistia Internacional, Ayuda en Acción, Federació Catalana de Voluntariat Internacional, etcètera.

Palau Ferré i ReusLa connexió entre l’entitat cultural reusenca i el pintor montblanquí encara és més intensa: el premi Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal, organitzat pel Centre de Lectura, té com a guardó l’obra Parella amb colom de Palau Ferré. L’any 1991 aquest reconeixement va ser pel missioner Vicenç Ferrer que, posteriorment, va reproduir aquesta obra del montblanquí a la façana de la primera escola inclusiva d’Anantapur (a l'Índia).
 

El mural de Palau Ferré al sud de l'Índia Foto: Cedida


Des de llavors, i gràcies al guardó reusenc, aquesta obra del montblanquí llueix en aquesta població del sud de l’Índia. A més, durant aquest any també s’han pogut veure algunes obres de Palau Ferrer en altres punts de la capital del Baix Camp. El Museu de Reus exposa durant tot el 2021 tres dels últims olis del pintor cubista, que abandonaria aquesta tècnica pictòrica l’any 1974.

A la Biblioteca Xavier Amorós també s’hi va exposar, fins al 31 de març, una mostra que recollia els cartells que diferents pines de renom havien fet per les campanyes d’Amnistia Internacional: Palau Ferré al costat d’altres noms com Picasso, Miró i Botero. Tot aquest desplegament artístic fa que el comissariat de l’Any Palau Ferré es mostri “satisfet” del ressò i rebuda que han tingut les seves activitats. Aquest centenari ha comptat amb la Commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya, un reconeixement que ha donat empenta per poder recuperar i tornar a exposar per tot el país l’obra de Maties Palau Ferré.

El pintor que cremava els seus quadresDe ben jove va partir cap a Barcelona per poder estudiar a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi. D’allí, viatjaria cap a París, on s'estaria set anys. A la ciutat francesa va ampliar la seva formació, va conèixer Pablo Picasso i va fer el seu salt internacional. Després d’aquesta aventura parisenca, l’artista tornaria a Montblanc.

L’any 1974, després d’un litigi judicial, el Tribunal Suprem l’obligaria a pintar 42,20 metres quadrats d’obra per a un marxant que l’havia enganyat. Després de complir amb la incomprensible resolució, durant 10 anys, Palau Ferré va cremar totes les obres que creava com a protesta per la seva situació judicial. Anys després, ja entrada la dècada dels vuitanta, tornaria a pintar i a exposar les seves obres.

Aquesta última etapa el portaria a exposar pels Estats Units i intensificaria les seves relacions amb entitats d’ajuda humanitària i el seu compromís social per la pau i la llibertat.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: