MEDI AMBIENT

Perill d'incendi a gairebé tot Catalunya

El Baix Camp i el Priorat estan al nivell 1 del Pla Alfa

Incendi al Massís del Montgrí | ACN
per Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 23 d'agost de 2021 a les 09:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Cos d'Agents Rurals han activat aquest dilluns el Pla Alfa, el sistema que determina les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals, a 37 de les 42 comarques catalanes. El pla s'ha activat en el nivell 1 en 17 comarques i en nivell 2 a les altres 20.
 
A més, donat que el perill d'incendi és molt elevat a l'extrem nord-est del territori català, s'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 10 municipis de l'Alt Empordà. Així, des d'aquest matí el Pla Alfa està activat en nivell 3 als municipis de Cadaqués, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou, Roses i Vilajuïga. També s'han restringit els accessos al Parc Natural del Cap de Creus.

El nivell 1 està activat a la Selva, el Maresme, Osona, el Moianès, el Berguedà, la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Garraf, el Tarragonès, el Baix Camp, el Priorat, el Baix Ebre i el Montsià.

Les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès, el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Bages, el Baix Llobregat, l'Anoia, l'Alt i el Baix Penedès, el Solsonès, la Segarra, l'Urgell, la Noguera, el Segrià, les Garrigues, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta es troben en el nivell 2 del Pla.

Què implica cada nivell del Pla Alfa?


El nivell 1 del pla desplegat pels Agents rurals implica una vigilància prioritària dels incendis forestals per davant d'altres tasques que són competència d'aquest cos. Així, es controlen columnes de fum en terrenys forestals i no forestals a menys de 500m de zones forestals, identifiquen els autors dels focs, han de fer apagar els focs en cas de perill i fan control sobre llocs predeterminats d'especial risc.

Pel que fa al nivell 2, que suposa una vigilància exclusiva dels incendis forestals, a més de dur a terme les tasques del nivell 1, també controlen la circulació de vehicles per zones forestals predeterminades, es posen en marxa punts de guaita estratègics i es controlen, també, abocadors predeterminats.

I finalment, amb el nivell 3 es restringeix l'accés a massissos forestals, com a mesura prioritària. A més de dur a terme les tasques del nivell 1 i 2, també s'estableix un comitè de coordinació a la seu de la Unitat Operativa, s'estableixen centres de coordinació d'efectius a les zones d'actuació i s'anul·len les autoritzacions per fer foc, excepte les excepcionals.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: