1 de 10
TRADICIONS

El 1r Congrés internacional de Ball de Bastons, a Reus

Del 21 al 24 d'octubre, a firaReus, tot coincidint amb la 46a Trobada nacional

Imatge d'arxiu de dues integrants del Ball de Bastons de l'Esbart Santa Llúcia, per Sant Pere, al Mercadal | Reusdigital.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 23 d'agost de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Enguany, Reus acollirà el 1r Congrés internacional de Ball de Bastons entre els dies 21 i 24 d'octubre. El dia 23, a banda, l'esdeveniment coincidirà amb la 46a Trobada nacional de Ball de Bastons. Fins al 15 de setembre es poden presentar comunicacions de cara a una de les línies del certamen, en què es tractaran diverses qüestions relacionades amb la pràctica de la tradició, dels orígens a l'actualitat, tot passant per la indumentària, el rol de la dona o la relació que tot plegat té amb la religió. "La salut del Ball de Bastons és bona, a casa nostra; tot i la pandèmia, sabem que s'han constituït nous grups", celebra des de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya el seu president, Adrià Ortiz.

Grups d'arreu de l'estat, Portugal, Andorra i FrançaAquest exposa a Reusdigital.cat que la tria de la nostra ciutat per organitzar-hi l'esdeveniment passa, entre altres raons, per la seva situació. "Hi ha moltes colles que, tard o d'hora, fan cap a la Costa Daurada. Per la ubicació, pels serveis i per logística", precisa, la capital del Baix Camp és el lloc idoni per celebrar una trobada d'aquesta magnitud. A banda, el Camp en concret i la ciutat en general poden presumir d'una "gran tradició" a la dansa tradicional, un altre factor per localitzar-hi la cita. 

Ja que el context sanitari pot condicionar la normal celebració del congrés i la trobada, Ortiz assenyala que tot plegat s'ha preparat per tal que els actes previstos a firaReus es puguin desenvolupar de manera adequada. "El recinte i el seu equip compten amb tot allò necessari per fer valer el compliment de les mesures contra la covid", diu el president de la coordinadora catalana. Pel que fa a l'esdeveniment de nivell nacional, s'espera que aquest sigui "el més gran" vist fins ara. De fet, la invitació s'ha estès enguany als Balls de Pastorets de Catalunya

Una altra de les previsions d'Ortiz passa per poder fer exhibicions a l'exterior de firaReus, al llarg dels carrers de l'Argentina i Bèlgica, per evitar aglomeracions i destinar-hi prou espais per a les colles de ball. "Hi ha prou lloc per encabir-hi el públic assegut, amb els seients reservats", fa constar, i que aquest gaudeixi dels 100 grups que s'esperen a Reus de cara a aquells dies. "No n'hem perdut, d'entitats, durant la pandèmia. De fet, n'han nascut. El Ball de Bastons és present en molts municipis, i això ens empeny a organitzar un congrés per trobar-nos", assenyala. 

L'esdevenimentEl congrés, segons s'explica al web que el promou, s'ha concebut per ser una "plataforma" on hi han de ser representades les diverses mostres de dansa d'arreu de la península. A banda dels grups catalans, és previst que a la capital del Baix Camp n'hi arribin de l'estat, de Portugal, Andorra i França. El dijous 21 d'octubre s'ha organitzat una jornada de debat a firaReus, de modalitat híbrida (és a dir, tot combinant la part telemàtica amb la presencial). 

De cara a l'endemà, divendres 22 d'octubre, es mantindrà l'espai de debat però el congrés plantejarà altres activitats, obertes aquestes a les escoles de la ciutat i de poblacions del voltant. A la tarda hi haurà una actuació i, ja a la nit, un sopar si la situació sanitària derivada de la covid-19 ho permet. En aquest sentit, el president de la coordinadora subratlla que "la prioritat és la seguretat de les persones, i tot es farà seguint les pautes de seguretat corresponents". Amb tot, la jornada més important de la cita serà el dissabte, dia 23, amb la 46a Trobada nacional. Aquesta es farà a la tarda, segons es pot consultar al web, i prèviament, al matí, s'hauran celebrat altres iniciatives vinculades a la part "formativa i científica" de l'esdeveniment. 

A la nit, si el context ho permet, hi haurà un nou sopar de germanor. Finalment, i per cloure aquest futur primer congrés internacional, hi haurà una recepció institucional. Les inscipcions per als grups són obertes i es poden gestionar a través d'aquest enllaç

Ortiz avança que no des de la coordinadora no es val pas que el congrés es faci i "després caigui en l'oblit". Els objectius, diu, són diversos. "Volem que el món bastoner recuperi els carrers perquè la cultura és segura; i que tot plegat tingui repercussió". En aquesta línia, tot el que aporti l'esdeveniment estarà vinculat a un programa doctoral de la Universitat de Girona que té com a objecte d'estudi el Ball de Bastons arreu dels Països Catalans", conclou.  Al seu torn, fonts municipals han exposat a aquest mitjà que "des de la regidoria de Cultura ja es treballa coordinadament amb l'organització per a l'acollida d'aquest congrés a l'octubre a la ciutat, i perquè s'adapti i es pugui celebrar de la millor manera tenint en compte les possibles restriccions sanitàries". Des de l'Ajuntament de Reus, s'ha afegit, "es destaca i es dona suport a la cultura popular amb iniciatives com aquesta que en promouen la difusió i la participació". 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: