1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

Els museòlegs assenyalen de «mala praxi» el nomenament del nou director del COMEBE

Els professionals dels museus citen un decret que diu que els directors d'estos centres han de tenir estudis universitaris i coneixements sobre museologia i la temàtica del museu

El centre 115 dies, a Corbera d’Ebre, un dels espais que faciliten als visitants la interpretació i coneixement del que fou la batalla de l’Ebre. | COMEBE
per Aguaita.cat, Reus, Catalunya | 16 d'agost de 2021 a les 13:49 |
Aquest article es va publicar originalment el 16 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) s'ha mostrat en desacord davant la decisió del Departament de Justícia de substituir a la historiadora i periodista ampostina Teresa Ferré com a directora del Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE). Al seu lloc, Justícia ja han anunciat que anirà l'exregidor de CiU a la Ràpita, Joan Batista Forcadell, un canvi que els professionals dels museus no veuen correcte: "Lamentem una vegada més aquesta mala praxi portada a terme des de l'administració pública, la qual reverteix en detriment al Consorci i a tota la seva tasca", reblaven.

Ferré, qui havia entrat al càrrec al juny de l'any passat, té una llarga trajectòria professional sobre la Guerra Civil Espanyola, ja que havia centrat la seva recerca en la fotografia i propaganda durant el període d'entreguerres, a més de treballar com a professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Rovira i Virgili (URV). Per altra banda, el nou director del COMEBE, Joan Baptista Forcadell, és llicenciat en Economia i ha treballat com a docent a les Terres de l'Ebre.

Des de l'AMC manifestaven el seu desacord en el canvi, citant "com a entitat formadora de museus", el Decret 232/2001, de 28 d'agost, sobre el personal tècnic i directiu dels museus, en el seu article 6è, punt 1, que "determina que els museus han de tenir un director/a amb titulació superior universitària i els coneixements necessaris sobre museologia i sobre la temàtica del museu". Per la seva banda, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, defensava que amb este canvi volen donar "un nou enfocament sociocultural, promovent el patrimoni i els valors del paisatge de memòria" per, segons deia, "dinamitzar" els espais de la Batalla de l'Ebre.

D'altra banda, la destitució de Ferré, la setmana passada, tenia lloc poc després que la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, de Junts per Catalunya, nomenés a Toni Font, politòleg i exconseller d'Unió a Sabadell, com a nou director general de Memòria Democràtic, del qual depèn el COMEBE.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: