1 de 10
RACONS DE REUS

La plaça de Josep Maria Carreras i Dexeus

Un detall de la placa de la plaça | Marc Busquets
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 22 d'agost de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest diumenge, a la secció estiuenca Racons de Reus, anirem cap al Mas Carpa per descobrir una plaça dedicada a un cèlebre pilot d'avions, Josep Maria Carreras i Dexeus (1906-1982). L'espai en qüestió es va inaugurar el juny de 2014, amb un acte amb la presència del batlle, Carles Pellicer, regidors del govern de l'època i familiars de l'homenatjat. Tot plegat va ser immortalitzat per un estudiós de l'aviació catalana, Pere Ribalta-Puig. 

La plaça és un espai verd amb bancs, una font i un petit gimnàs a l'aire lliure, amb zona per jugar a la petanca i a tennis taula incloses.
 

Una altra vista de la plaça Foto: Marc Busquets


És habitual veure els veïns de la zona passar-hi l'estona, a poder ser sota l'ombra dels arbres que la protegeixen.

Pioner de l'aviació catalanaSegons consta a l'Enciclopèdia catalana, Carreras i Dexeus va néixer a Reus (altres fonts apunten a Barcelona) i va obtenir el títol de pilot tan sols amb 21 anys. Va ser professor de l'Escola d'aviació de Barcelona, i de l'Aeroclub de Sabadell i del Vallès. El 1931, al costat de Salvador Farré, va fer el vol entre la ciutat comtal i les illes Canàries.

Precursor de l'aviació civil a Catalunya, va impulsar amb els reusencs Joaquim Montagut i Francesc Borrell la recerca d'un espai a prop del nucli urbà, idoni per construir el que més tard seria el Camp d'Aviació reusenc. No va ser fins al maig de 1935 que es va crear el Reial Aeroclub de Reus, entitat que va començar la compra dels terrenys situats a tocar del Pi de Bofarull i la riera de la Quadra, entre les carreteres de Tarragona i Constantí, per tal de construir-hi el projectat futur Camp d'Aviació de Reus. L'Aeroclub va perdre el control del Camp, en ser incautat el juliol de 1936. Els socis fundadors no el van poder recuperar fins al 1948, després d'haver-se de defensar davant del nou règim franquista, d'haver fet costat a l'aviació republicana.

El cert és que Carreras i Dexeus va ser prou popular a l'època perquè va prendre part en no poques exhibicions, i perquè el 1936 va liderar el raid aeri de Barcelona-Guinea, conegut com el gran vol de l’aviació catalana. Per completar-lo i travessar el Sàhara va necessitar nou dies (del 2 a l'11 de gener). Després de la Guerra Civil es va exiliar a França i es va casar amb qui és considerada la primera catalana que va voler, Maria Josep Pepa Colomer, les cendres de la qual són al Cementiri general de la nostra ciutat. El matrimoni es va instal·lar temps després al Regne Unit. Carreras i Dexeus és recordat també per haver combatut a la Segona guerra mundial com a integrant de la Royal air force. En aquest sentit, cal esmentar que va ser l'encarregat de dur a terme missions d'alt secret polític, com ara el trasllat de Winston Churchill a la famosa reunió de Yalta amb Roosevelt i Stalin. 

Vinculat a la ciutat i al Camp, es va morir a Salou el 1982, d'un atac de cor. Més dues dècades més tard, la ciutat es va decidir a retre un sentit homenatge al pilot, tot fent que aquest espai del Mas Carpa dugui el seu nom. 
 

La plaça es va inaugurar el juny de 2014 Foto: Marc Busquets


També us pot interessar:


 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: