1 de 10
ENERGIA

El Gepec adverteix que la moratòria de les renovables no s'està complint

La federació alerta que els projectes es consideren informats favorablement si la Ponència no es pronuncia en tres mesos

Molins de vent del parc eòlic de la Serra del Tallat, al límit entre Tarragona i Lleida, en una imatge d'arxiu. | ACN
per Redacció, Reus, Catalunya | 16 d'agost de 2021 a les 10:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Gepec-Ecologistes de Catalunya alerta que la moratòria de les renovables no s'ha acompanyat d'una figura legal que l'avali (un decret o una resolució) i que mentre no s'aprovi "per la via jurídica adequada, aquesta no pot entrar en vigor".

Tot i fer-la pública des d'Acció Climàtica, la federació adverteix que "en termes legals i oficials", la moratòria "no s'aplica" i està perjudicant els territoris afectats per grans projectes i generant una situació "d'inseguretat jurídica". El Gepec també assenyala que el decret 16/2019 segueix vigent, però s'ha paralitzat la Ponència d'Energies Renovables. Segons la normativa, els projectes es consideren informats favorablement si passats tres mesos l'òrgan públic no s'ha pronunciat.

El Gepec detalla que des de l'aprovació del decret d'emergència climàtica s'han tramitat centrals eòliques amb 1.367 aerogeneradors (dels quals 385 s'han descartat), i 13.008 hectàrees de panells solars fotovoltaics (de les quals 3.689 hectàrees s'han descartat). La moratòria impediria que s'executessin alguns d'aquests projectes, però s'hauria d'aplicar "de manera urgent" perquè ja s'estan presentant els projectes definitius, després de passar el tràmit de la Ponència de Renovables. Els projectes amb informes favorables tenen dos anys per iniciar els tràmits i els primers van rebre l'autorització fa un any i mig.

La federació també reclama a la Conselleria la creació d'òrgans de participació d'àmbit comarcal on puguin participar les entitats ecologistes.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: