1 de 10
ESTIU

Què heu de fer si patiu un cop de calor? Consulteu els símptomes i com evitar-lo

Les autoritats sanitàries recomanen beure molta aigua, evitar l'exposició al sol i traslladar-se a locals climatitzats

Un home bevent aigua mentre passeja al Balcó del Mediterrani de Tarragona | Salvador Miret/ACN
per Joan Obiols, Reus, Catalunya | 11 d'agost de 2021 a les 18:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tots els indicadors pronostiquen l'arribada a Catalunya de la pitjor onada de calor dels darrers anys. Des d'aquest dimecres i fins dilluns, les temperatures seran extremes en tot el territori, un escenari que ha obligat el Govern i els cossos d'emergències a prendre mesures excepcionals. Paral·lelament, s'ha activat el Pla Procicat per calor i el Pla especial d'emergències per incendis forestals (Infocat). "La situació és molt complicada i cal extremar les precaucions", ha alertat la Generalitat.

L'excés de calor pot ser una amenaça per la salut i agreujar malalties cròniques. Si l'exposició al sol es prolonga, la temperatura corporal pot elevar-se fins a nivells perillosos i acabar patint un cop de calor. Aquest és un trastorn molt perillós que pot comportar conseqüències molt greus. Com puc evitar-lo? Què heu de fer si el patiu? Quins són els símptomes? A continuació us expliquem tot el que heu de saber sobre el cop de calor

Els símptomes més freqüents són un augment de la temperatura corporal superior a 40 graus, nàusees, vòmits, mal de cap, pell envermellida, calenta i no suada, així com respiració i freqüència cardíaca accelerades. També es poden produir alteracions de l'estat mental o en el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri.

Les autoritats sanitàries també apunten a un seguit de trastorns que podrien indicar l'inici d'un cop de calor, entre aquests, hi ha l'esgotament, la deshidratació, les rampes musculars i les erupcions cutànies.

Els col·lectius més vulnerables davant la calor extrema són nombrosos . Els més afectats són la gent gran; persones amb malalties cròniques, cardiovasculars, endocrines i renals; infants; persones drogodependents; persones que viuen soles o en condicions de pobresa; treballadors a l'aire lliure i persones amb discapacitat psíquica i física. 

Cal actuar ràpidament davant un cop de calor. Si us trobeu una persona que pateix aquests símptomes, heu de trucar immediatament els serveis d'emergències (112) i traslladar-la a un lloc més fresc, hidratar-la amb aigua, ventar-la i mullar-la. 

Entre les recomanacions per evitar un cop de calor, les autoritats aconsellen beure aigua en abundància, especialment els més petits i la gent gran, que són els que menys perceben la deshidratació. Evitar sortir al carrer en les hores de més calor i, si s'ha de fer, posar-se un barret, vestir amb roba lleugera i anar per l'ombra. Passejar el gos en les hores de menys calor. Evitar les activitats físiques intenses a l'exterior i tancar les finestres de casa on toqui el sol. I si és possible, també demanen traslladar-se a locals climatitzats en les hores de més calor. 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: