1 de 10
DIVULGACIÓ

Què és, un batiscopi?

Conegut com mira-fons o telescopi d’aigua, serveix per observar les plantes, els animals i l'hàbitat marí

El batiscopi, l'objecte del mes d'agost destacat pels Museus de Reus | Reus.cat
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 11 d'agost de 2021 a les 16:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’estiu és temps per gaudir de l’aigua i de la natura i l’objecte destacat del Museu de Reus per al mes d'agost té molt a veure amb el període estiuenc i l’observació de la natura. Es tracta d’un objecte cilíndric, metàl·lic, amb anses laterals i dues obertures als extrems, una amb un recobriment de pell que suavitza el perfil metàl·lic i una altra amb una placa de vidre que permet mirar tot aïllant de l’aigua la visió.

Tècnicament és diu batiscopi i es tracta d’un instrument, popularment conegut com a mira-fons o telescopi d’aigua, que serveix per observar les plantes, els animals i el hàbitat marí i també les parts del vaixells que queden submergides als mars, llacs o rius.

També s’utilitza com a eina educativa d’observació i per a realitzar fotografies subaquàtiques a poca profunditat. Etimològicament, la paraula que el defineix prové dels mots grecs bathý i kópos: profunditat i observar; pertany a la mateixa família de paraules que telescopi, microscopi o periscopi...

La peça, que podreu trobar exposada a la planta baixa del Museu Salvador Vilaseca tot el mes, va estar una donació dels hereus de Josep Massó i va entrar el febrer de 2007 als fons del museu juntament amb altres peces ben curioses.

Fotògraf i aficionat a l'excursionismeJosep Massó Vidal (1922–2004), continuador de la fàbrica de licors de la família i fotògraf, gran aficionat a l’excursionisme, conservava junt amb altres instruments i objectes, la original peça. La presència d’aquest objecte ens parla de l’interès que Massó tenia per la observació de la natura. Un interès que és reflecteix també en la seva obra fotogràfica.

Pioner d’aquesta disciplina a la ciutat de Reus i integrat a l’excursionisme científic en els anys quaranta, destacà pel tractament de les llums i uns enquadraments rigorosos.
 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: