El Mas Totosaus serà un espai administratiu

El PSC en va denunciar la seva "degradació" en diverses ocasions

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 11 d'agost de 2021 a les 12:23 |
Una imatge del Mas Totosaus, feta la tardor de 2020 | Alba Cartanyà
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Reus ha tret a exposició pública el projecte bàsic i d’execució de la rehabilitació del Mas Totosaus per convertir-lo en un espai administratiu. El projecte d’obres preveu un pressupost d'execució de 213.000, 22 euros i planteja rehabilitar l’edifici "per adaptar-lo a les necessitats del nou ús tot mantenint al màxim l’essència original de l'espai, que es considera un edifici amb un alt valor patrimonial", segons s'ha apuntat aquest dimecres des del consistori de la capital del Baix Camp. Reusdigital.cat ja avançar, la tardor de l'any passat, que l'edifici seria objecte d'una rehabilitació, amb la finalitat de destinar-lo a "usos socials". En aquell moment es va comptar amb una despesa d'uns 150.000 euros. 


En cas que no es presentin al·legacions durant el període d’exposició pública, fins al 20 de setembre, el projecte serà definitivament aprovat. L’actuació "té la voluntat de restaurar l’edifici modernista tot adaptant-lo a les exigències actuals d’accessibilitat, salubritat, confort i seguretat, tot respectant la seva morfologia original i els seus elements amb més valor històric i patrimonial", s'ha apuntat.

Les tasques


Les modificacions "més significatives" se centraran en "garantir la seguretat estructural de l’edifici, fer-lo accessible, i equipar-lo mitjançant la renovació de les instal·lacions", s'ha descrit. Un altre grup d’intervencions més "suaus" se centraran en la rehabilitació funcional i la restauració del mas. Aquestes actuacions consistiran en la impermeabilització de nou de la coberta, la rehabilitació i restauració dels paviments, les fusteries interiors i exteriors, les façanes, i els interiors, o l’equipament amb nou mobiliari fix.

La proposta conserva l’estructura de murs actuals i distribueix els nous usos en planta baixa adaptant-se a la mida i a la posició de les sales existents. Es conservarà l’accés actual com a espai de porxo exterior on s’hi instal·larà una reixa metàl·lica per "evitar intrusions"; la sala central serà un espai polivalent i de reunions; les dues sales posteriors més al nord es destinaran a despatxos, i la saleta a toca del porxo d’accés a la façana sud es destinarà a magatzem.
 

Una imatge virtual del futur Mas Totosaus Foto: Reus.cat


Les úniques novetats "que comporten l’enderroc d’uns envans i uns armaris", es produiran a la façana oest, on s’hi situarà un nou bany adaptat, on hi havia l’antiga cuina, i un espai que es destinarà a la instal·lació d’una plataforma elevadora "per facilitar l’accessibilitat de forma discreta sense haver de modificar la volumetria exterior". Pel que fa al soterrani, i "com que compta amb finestres de ventilació a l‘exterior, s’aprofitarà per donar-li ús com a espai d’instal·lacions", s'ha conclòs. 

Projectat el 1906 per Pere Caselles



El Mas Totosaus, a la zona de la Biblioteca Central Xavier Amorós, és un maset "aïllat" projectat l’any 1906 per l’arquitecte reusenc Pere Caselles per a Doña Elvira Figueras, viuda de Totosaus. Es tracta, doncs, d’un edifici modernista "amb un gran interès històric i patrimonial" que es troba en procés de catalogació per part de l’Ajuntament. L’edifici presentava "patologies pròpies del pas del temps" que afecten tant als seus elements estructurals, com als acabats superficials interiors i exteriors. 

Va ser al ple municipal i a través d'un prec, que el PSC va denunciar el "mal estat" del mas. De fet, els socialistes van assegurar que les queixes dels veïns sobre la "manca de neteja" de la zona eren habituals. Al seu torn, i des del govern, la regidora Marina Berasategui va assenyalar que s'estudiarien quins podrien ser els usos de futur de l'immoble. Sis anys abans, el 2014, els socialistes ja van alertar de la "degradació" del Mas Totosaus. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: