ENERGIA

Anuncien una línia de molt alta tensió de 180 quilòmetres, de l’Ebre a Barcelona

A la demarcació afecta la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l’Alt Camp i el Baix Penedès, passant per zones preservades del territori

per Aguaita.cat, Reus, Catalunya | 9 d'agost de 2021 a les 20:30 |
Línia de molt alta tensió MAT | Arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Xarxa Sud, i moltes entitats i institucions més, fa temps que demanen un model de generació energètica distribuïda, a prop dels punts de consum i que beneficiï la població local (d’acord amb la Llei catalana 16/2017 del canvi climàtic). Segons l'entitat, "sembla que el govern català comença a fer cas: la consellera Teresa Jordà ens ha dit que estan mirant de revisar el decret d’implantació de renovables (que contradiu aquesta llei): ja veurem què proposen al final. tot i que nosaltres demanem la derogació immediata del decret, no la seva modificació".

Però ara, s'ha queixat el col·lectiu en un comunicat, "surt l’anunci" de Madrid d’una línia de molt alta tensió (MAT) de 180 quilòmetres, creuant tota la meitat sud de Catalunya, de l’Ebre fins a Barcelona: a la demarcació de Tarragona afecta la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l’Alt Camp i el Baix Penedès, "passant per zones preservades del territori".

"Això és tot el contrari del model que proposem", afirma XarxaSud, ja que el projecte passa per "importar l’energia d’unes macrocentrals de l’Aragó, mitjançant una infraestructura que trinxarà encara més el territori, per portar-la a Barcelona". Tot plegat "converteix en una farsa tot l’esforç de la societat civil i institucions locals per debatre i decidir com s’implanta la transició energètica. Els que vivim i treballem al sud de Catalunya volem una transició energètica racional i un desenvolupament sostenible al nostre territori. No volem ser el traster on es posen totes les infraestructures que fan funcionar el cap i casal però que no volen a la resta del país: grans centrals i línies elèctriques, pedreres, abocadors", s'ha assenyalat al comunicat.

"Per tant, Xarxa Sud s’hi oposa. I esperem que les nostres institucions també diguin que NO a aquesta MAT", conclouen.

La CUP, també en contra

Des de les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre denuncien la “falsa transició energètica” que suposa la creació de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Asseguren que “s’està aplanant el camí perquè la generació d’energia segueixi en mans dels de sempre” i que “s’ignora tota lògica que aposta per la implantació d’un model alternatiu”. El partit anticapitalista creu que les Terres de l’Ebre i el Camp són “zones sobreexplotades en infraestructures gegantines que no repercuteixen en el territori, sinó que el degraden”.

D’aquesta manera, la CUP traslladarà els seus plantejaments a les institucions i estarà al costat de les entitats ecologistes, segons expressa en un comunicat. També insta a ajuntaments i consells comarcals a “posicionar-se en contra” i per això presentarà mocions en els consistoris on el grup té representació, així com una proposta de resolució al Parlament.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: