JOVENTUT

Un grup de joves de tot Catalunya participa d’un camp de treball a Vilaplana

Durant dues setmanes, van arreglar la font de la Vila i un forn teuler, a més de gaudir de l’entorn del poble del Baix Camp

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 9 d'agost de 2021 a les 16:15 |
Els joves han estat dues setmanes a Vilaplana | Àlex Masdeu
Durant dues setmanes, 14 joves vinguts de tot Catalunya han arreglat i descobert un forn teuler i la font de la vila de Vilaplana. Els participants van arribar el passat diumenge 25 de juliol i van marxar el 8 d’agost. Aquesta activitat s’emmarca en un dels camps de treball de la Direcció General de Joventut de la Generalitat. El seu objectiu era consolidar la font de la Vila com un punt de trobada de la gent del municipi, a través de desbrossar-la i fer-la accessible empedrant la instal·lació.

A més, també duien a terme una altra feina: desbrossaven i arreglaven l’accés a un forn tauler que un grup d’amants del patrimoni vilaplanenc havien descobert uns mesos abans. La feina la feien sota el guiatge de l’Àlex, un picapedrer del municipi, i que es va bolcar de manera voluntària en l’activitat. Ell ensenyava als joves què havien de fer i com ho havien de fer: des de com s’havien d’utilitzar les eines que tenien els participants a les seves mans, a la tècnica que havien de seguir per empedrar el terra de la font.
 

Els joves han contribuït en la conservació i millora del patrimoni local Foto: Àlex Masdeu


L’Àlex connectava amb els joves a l’hora d’explicar què havien de fer i la història del patrimoni que estaven restaurant. Després de 10 jornades treballant, els joves van poder enllestir el passat divendres 6 d’agost la feina feta al poble. Així doncs, un cop acabada, van convidar els veïns i veïnes de Vilaplana a poder veure què havien fet durant aquells dies al seu poble. Les reaccions dels vilatans van ser molt reconfortants per als joves: “heu fet molt bona feina”, “heu deixat molt maca, la font”, “gràcies pel que heu fet”, etcètera.
 

El jovent va poder al veïnat les tasques fetes Foto: Àlex Masdeu


Malgrat no ser experts i fer una feina cansada, els joves van treballar per millorar l’entorn de Vilaplana. De dilluns a divendres, de 9 a 1, durant aquestes dues setmanes, treballaven en aquests dos projectes del poble.

Més enllà de treballar

La feina tècnica del matí es complementava amb activitats de lleure a les tardes i vespres. Diferents entitats socials i mediambientals de la demarcació van acostar-se a Vilaplana per explicar als joves els seus projectes. A més d’això, juntament amb els monitors, jugaven i feien diferents activitats per conèixer l’entorn, el municipi i gaudir de les estones lliures.

Algunes de les jornades i estones lliures les van dedicar a fer excursions a les Tosques, al poble de Siurana, Reus i La Mussara. De fet, la cirereta final a quinze dies al municipi del Baix Camp la va posar la seva participació i col·laboració en el festival Mussart, celebrat el passat dia 7 d’agost.

Els joves van pujar al poble deshabitat de la Mussara per col·laborar amb la brigada municipal a col·locar cadires, vigilar els accessos i formar part de l’organització. Una jornada cultural que va culminar amb un sopar a la fresca, al refugi del poble, acompanyats dels veïns del poble que van voler gaudir de la vesprada de poesia, teatre i música. És així com els joves van posar el punt i final a la seva experiència de 15 dies a Vilaplana arreglant i descobrint part del seu patrimoni. Dues setmanes en un entorn, per a la gran majoria d’ells, desconegut.
Participació