1 de 10
NUCLEARS

Preocupació i malestar dels municipis amb centrals nuclears pels nous magatzems individualitzats de residus radioactius

Ho veuen com la renúncia definitiva a la construcció del magatzem temporal centralitzat i alerten de manca de seguretat

El vicepresident d'AMAC i alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet, Alfons Garcia, amb el president d'AMAC, Juan Pedro Sánchez Yebra, al costat | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 5 d'agost de 2021 a les 12:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) mostra el seu rebuig a la construcció de nous magatzems individualitzats de residus radioactius en quatre centrals, entre les quals, Ascó i Vandellòs II, a la demarcació de Tarragona.

L'AMAC acusa l'Estat d'actuar amb "secretisme" i "opacitat", sense consultar els municipis. A la vegada, interpreten que vol tirar la tovallola amb el magatzem temporal centralitzat (MTC), previst a Villar de las Cañas (Conca). "I això suposarà la dispersió dels residus, no podem acceptar-ho, prendrem totes les decisions per paralitzar aquests petits MTC que ni tan sols reuneixen les mínimes condicions de seguretat", manifesta el vicepresident de l'AMAC i alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia.

L'associació de municipis amb nuclears, que ja havia expressat el seu rebuig en conèixer-se la decisió de l'Estat, ha reiterat, en roda de premsa a Tarragona, que no es quedarà de braços plegats i que exploraran totes les vies factibles que puguin haver-hi, inclòs des de l'àmbit jurídic, per aturar aquests nous magatzems, aprovats en Consell de Ministres el passat 27 de juliol. "Va ser de manera intencionada i per aconseguir la mínima repercussió i capacitat de reacció", ha retret el president de l'AMAC, Juan Pedro Sánchez Yebra.

De la seva banda, l'alcalde d'Ascó, Miquel Àngel Ribes, ha expressat el "descontent i enfado" perquè "un cop més, no se'ns escolta ni se'ns pregunta". "S'envaeixen les nostres competències", ha lamentat l'alcalde. El Consell de Ministres va aprovar 220 milions d'euros per a la licitació d'aquests magatzems individualitzats. "Tot allò que es faci en el món nuclear sempre cal fer-ho seguint les directrius europees que proporcionin la transparència i la participació de la societat", ha afegit. També avisen de manca de seguretat atès que aquests magatzems no disposen de cel·les calentes. "I aquests nous magatzems contradiuen les seves pròpies decisions -de l'Estat- i no estan emparats per cap tipus de pla estratègic de caràcter general", ha reiterat l'alcalde de Vandellòs, Alfons Garcia.

L'AMAC té clar que l'Estat no vol fer el MTC, tot i que està recollit en l'actual Pla General de Residus i en l'esborrany del setè pla -actualment en procés de ser aprovat. "Això no se sosté per cap lloc, no pots licitar la construcció de quatre magatzems sense l'empara d'un marc, per això creiem que calia denunciar-ho i estarem molt atents; cal buscar solucions tècniques, però també l'acceptació social, aquestes decisions estan condemnades al fracàs si no compten amb la participació del territori", ha conclòs el president d'AMAC.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: