VIDA MUNICIPAL

La Selva digitalitza «Adesel», la revista de la societat de la vila dels anys 50 i 60

Una família ha cedit els originals

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 4 d'agost de 2021 a les 11:32 |
El consistori ha digitalitzat la publicació | Canal Camp
Del 1953 al 1965, l'Agrupació de Selvatans a Foravila va publicar, amb certa regularitat, la revista Adesel, un butlletí pensat per tal de mantenir informats del dia a dia del municipi als selvatans que hi vivien fora.

Ara, la totalitat dels números que es van editar durant el període més prolífic d'Adesel, de 1953 a 1965, han estat digitalitzats per l'Ajuntament, gràcies a la cessió dels originals per part de la família Cabré, segons informa Canal Camp

D'aquesta manera, la família va enquadernar en el seu moment diversos exemplars de la publicació, i ara els arxius es poden consultar en facsímil a la biblioteca o a través del web municipal. El projecte ha tingut una gran acollida entre el veïnat perquè "reflecteix de manera gràfica tot el que va passar al poble en aquella època", segons Francesc Cabré. 

A les pàgines de la revista, els autors hi parlaven de la Selva especialment en clau cultural. D'entrada, els continguts eren en castellà però, a posteriori, el català va acabar per ser la llengua predominant. També hi havia successos i crònica local. En aquesta línia, el cronista local Quim Masdeu posa en valor la "importància" d'Adesel perquè s'hi parlava de casaments, batejos i defuncions, així com de les iniciatives de la vila en diversos àmbits. 

Per part seva, el regidor de Cultura, Jordi Vinyals, ha indicat que la digitalització s'emmarca en l'estratègia del consistori per tirar endavant projectes "viables" en un context com l'actual, marcat per la pandèmia, i en què els actes presencials, les fires i les festes s'han vist restringits. 
Participació