MÓN EMPRESARIAL

L'AEQT presenta el seu Informe Públic 2020 per posar en valor la indústria petroquímica com a «sector essencial»

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 4 d'agost de 2021 a les 10:26 |
L'associació ha presentat el seu Informe Públic 2020 | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha presentat el seu Informe Públic 2020, el document que recull les dades, indicadors i paràmetres del sector petroquímic corresponents a l'exercici, i que posen de manifest que, en un context tan complicat com el del 2020, la química va resistir "millor que la majoria de sectors els efectes de la crisi, i això li va permetre exercir com a motor del territori, aportant solidesa i resiliència a la seva economia, i al mateix temps va posar de manifest la seva condició de sector essencial, garantint-li a la societat el subministrament de productes imprescindibles en la lluita contra la pandèmia", segons s'ha fet constar des de l'associació.

D'aquesta forma, la indústria petroquímica tarragonina va assolir l'any 2020 una producció total de 17,05 milions de tones, un 12,6% menys que l'any anterior (la producció del 2019 havia estat de 19,5 milions de tones). Aquest descens "està vinculat de forma molt directa a la crisi i, en particular, a la caiguda de la demanda en la mobilitat. Però, malgrat aquesta caiguda global de la producció, les empreses de l'AEQT van mantenir durant el 2020 la seva activitat i operativa en tot moment, i també van mantenir els llocs de treball, que de fet es van incrementar", s'ha exposat des de l'AEQT.

Dels 5.162 de l'any 2019, es va passar a 5.200 llocs de treball directes el 2020, un 0,74% més. "Un increment lleu però alhora molt significatiu en un context de crisi econòmica generalitzada. Una ocupació que es caracteritza a més per ser d'alta qualitat, amb unes condicions, salaris i percentatge de contractes indefinits molt per sobre de la mitjana, tal com també queda reflectit en l'informe", s'ha descrit des de l'entitat.

Al mateix temps, l'any 2020 el sector va mantenir el seu habitual protagonisme com a líder en exportacions a la demarcació, i com a generador del 66% dels moviments del Port de Tarragona. L'informe recull també indicadors del sector en àmbits com la seguretat o el medi ambient. Destaca, en aquest sentit, que l'ús d'aigua regenerada per part de les empreses de l'AEQT "va tornar a marcar un màxim històric", i es va situar en un 17,09% respecte del total d'aigua consumida. Aquesta evolució té perspectives de continuar creixent en els pròxims anys, segons s'ha avançat en un comunicat.

Pel que fa a seguretat, les dades "tornen a confirmar la química tarragonina com un dels sectors més segurs, amb una accidentabilitat molt més baixa, també el 2020, que la majoria de sectors, malgrat que s'ha registrat un repunt en aquestes dades, com era de preveure després del greu accident que va patir el sector", s'ha argumentat, en al·lusió als fets d'IQOXE. Un repunt que, "naturalment, el sector està analitzant detingudament per avaluar les possibles causes i prendre mesures per redreçar-lo. L'objectiu número 1 de la indústria és sempre garantir la seguretat, i per això en tot moment segueix treballant i invertint, investigant cada accident o incident, revisant protocols", s'ha subratllat. 

En aquest sentit, des de l'AEQT s'ha volgut destacar que es recullen els avenços en el disseny de les formacions en factor humà o en el projecte OCS-Zero Pellet Loss, el camí cap a l'hidrogen renovable, l'elaboració del nou informe de l'enquesta sociolaboral, la col·laboració amb les administracions en el desenvolupament de plans urbanístics i infraestructures, la revisió dels sistemes de qualificació d'empreses de serveis, o la promoció del transport intermodal, entre molts d'altres projectes. També es recull la "intensa tasca de diàleg i transparència" amb la societat que, arran de l'accident del mes de gener a IQOXE, es va posar en marxa des de l'associació "per tal d'escoltar el territori i conèixer les seves inquietuds, expectatives, I suggeriments".

Finalment, l'Informe recorda que, a més, durant el 2020, l'AEQT també va ser capaç de conduir el procés d'elaboració d'un nou Pla Estratègic, que es presentaria i entraria en vigor l'any 2021. Per al president de l'AEQT, Rubén Folgado, el document és el reflex de que "la indústria petroquímica va seguir sent un gran motor econòmic per al territori i va aportar solidesa a l'economia en uns moments de greu crisi". Al mateix temps, ha destacat que, "en un exercici tan complicat, des del sector químic i des de l'AEQT es va continuar endavant". "La nostra associació va seguir treballant en tot moment en els molts i importantíssims projectes que estaven en marxa, i també va ser capaç de posar en marxa un intens procés de diàleg i transparència amb l'entorn", ha conclòs. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: