1 de 10
NUCLEARS

Els ecologistes rebutgen els nous magatzems pels residus d'Ascó i Vandellòs II

Ecologistes en Acció ha enviat una petició al Ministeri per a la Transició Ecològica per tal que no s'autoritze la prorrogació de la vida activa de les centrals nuclears

Central nuclear d'Ascó. | Josep M. Montaner
per Aguaita.cat, Ascó, Catalunya | 30 de juliol de 2021 a les 16:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ecologistes en Acció rebutja la proposta del Consell de Ministres que, esta setmana, acordava aprovar un contracte de més de 220 milions d'euros per tirar endavant un sistema d'emmagatzematge del combustible nuclear per abastir diferents centrals com la d'Ascó o Vandellòs II. Per la seva part, els ecologistes consideraven que "la saturació de les piscines d'Ascó i Vandellòs que les obliguen a construir nous magatzems temporals són la prova clara que estos reactors ja han acabat la vida activa pel qual estan dissenyats". A més, l'entitat s'ha afegit a la petició que el Moviment Ibèric Antinuclear, del qual també forma part, va fer fa uns dies al Ministeri per a la Transició Ecològica per tal que no autoritze la prorrogació de la vida activa de les centrals nuclears d'Ascó.

Els ecologistes recordaven que tat les centrals d'Ascó com les de Vandellòs són les que més incidències acumulen anualment: "Ascó ja en porta sis en el que va d'any, no reuneixen, al nostre entendre, les condicions per prorrogar la seva vida activa", reblaven, al que afegien que "resulta contradictori que un Ministeri que s'anomena per la transició ecològica, prorrogui la vida d'unes instal·lacions envellides i problemàtiques que formen part del passat energètic, un passat que ens deixarà una herència de milers de tones de residus radioactius". A banda, segons Ecologistes en Acció, les inversions que el Consell de Seguretat Nuclear exigeix a canvi de la renovació són mesures posteriors a l'accident de Fukushima "que ja haurien d'estar fetes i que dubtem que en un moment en què les grans empreses nuclears es queixen de la seva rendibilitat, estiguin disposats a fer-les".

Des del col·lectiu destacaven que, si els magatzems temporals individualitzats de residus nuclears són necessaris per al desmantellament de les instal·lacions, la construcció dels mateixos no pot servir per garantir la continuïtat d'unes instal·lacions "obsoletes, extremadament perilloses i que formen part de la història energètica del segle passat". Per això des d'Ecologistes recordaven la importància d'energies renovables com la del sol, l'aigua o el vent, utilitzades de forma eficient i repartint la petjada ecològica que representen, infinitament inferior, apuntaven, a la de l'actual model energètic.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: