1 de 10
POLÍTICA

Govern i oposició fan balanç dels dos anys de mandat al debat de l'estat de la ciutat

Una imatge del debat telemàtic d'estat de la ciutat | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 29 de juliol de 2021 a les 20:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple ha abordat, aquesta tarda i dijous i en sessió extraordinària, el debat de l'estat de la ciutat de Reus. Els portaveus del govern han fet balanç de les accions dutes a terme en aquests dos anys que portem de mandat, mentre que els de l'oposició han carregat amb duresa contra les polítiques impulsades per l'equip del batlle, Carles Pellicer

Del PAM a la covid-19

Ha estat precisament aquest qui ha pres primer la paraula, tot recordant que recentment ha fet 10 anys de la seva arribada a l'alcaldia. En aquesta línia, ha anat comentant alguns dels esdveniments més destacats a la ciutat en aquesta dècada de política, i ha apuntat que "malgrat les dificultats, malgrat tot, segueixo aquí". La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha dit que la sessió s'ha concebut amb la voluntat de "rendir comptes" a la ciutadania, s'ha felicitat per la seva convocatòria i ha repassat el Pla d'acció municipal (PAM) 2019-2023, l'anomenat "full de ruta" del govern. 

La irrupció de la pandèmia a les nostres vides, no obstant això, ha alterat els plans dels socis de Pellicer. En aquesta línia, Llauradó ha destacat l'impuls "des del consens" del Pla de reactivació econòmica i social, si bé ha admès que la situació és "delicada" per a molts reusencs. A posteriori ha estat el torn del regidor no adscrit, Raúl Meléndez, qui ha alertat que "el temps s'acaba" per al govern abans de la propera cita a les urnes. Des de Cs, Débora García ha reiterat la seva queixa, ja exposada en molts altres plens, contra la suposada manca de neutralitat del consistori en al·lusió a les pancartes per la llibertat dels presos, o que al seu parer no es respectin els drets dels castellanoparlants en els tràmits municipals. 

Un "exercici de propaganda", segons la CUP

Ha estat dura la portaveu cupaire, Marta Llorens, qui ha denunciat "l'exercici de propaganda" que ha fet el govern, tal i com l'ha descrit. Tot recollint arguments d'altres, s'ha preguntat "on són els 1.000 pisos que Pellicer va prometre a la campanya" de 2019 i ha carregat contra la "mala gestió" d'aquest en determinades àrees. Especialment crítica ha estat amb Esquerra, de qui n'ha qüestionat el seu "republicanisme". Acte seguit ha estat el torn dels socialistes, amb Andreu Martín al capdavant. Tot i haver-se pactat l'ordre de les intervencions en junta de portaveus, el cas és que el líder del PSC Reus ha explicat que "el ROM diu que en una qüestió com aquesta hi ha d'haver consens, i no n'hi va haver". De fet, ha apuntat que no parlaria fins que hagués parlat "tothom" amb menor representació al plenari. Pellicer l'ha acusat de "fer el numeret". 

Després, i des d'Ara Reus, Daniel Rubio ha analitzat la tasca a les regidories del partit (Medi Ambient i Seguretat). En aquest últim àmbit ha subratllat que "Reus és una ciutat segura" i, ja en clau de futur, ha dit que "volem ser part de la ciutat que tindrem en uns anys". Acte seguit, i des d'ERC, Daniel Recasens ha dit que "fem política des dels valors republicans, amb planificació i estratègia"; a Junts per Reus, finalment, Montserrat Vilella ha entomat la petició de Llorens per tal de fer "autocrítica" com a govern. En clau interna, ha assenyalat que "ningú guanya l'alcalde Pellicer en matèria de proximitat", per la seva "voluntat de diàleg". 

El PSC i les seves 12 propostes

Martín ha assenyalat que el debat d'aquest dijous ha estat "l'enèsim engany" del govern al veïnat per la "flagrant manipulació" que aquest ha fet al seu parer de les xifres aportades fins llavors, i si bé ha aplaudit algunes de les mesures adoptades en temps de pandèmia, ha establert que "s'hauria pogut fer més" en determinats àmbits. 

El socialista ha comentat, en les seves exposicions, el "repte" de Reus a l'hora de disposar de més habitatge social, ha demanat que es "desenvolupi" la policia de proximitat i ha alertat el govern que hi ha "grans diferències" en l'estat de determinades zones del terme. En clau d'entitats, i més concretament les esportives, ha demanat un camp per al Reus rugbi club i ha insistit després en rebutjar la piscina coberta projectada. "Ens escoltarem les seves propostes, clar. Però per a nosaltres, el mercat del Carrilet no es tanca", ha advertit finalment, sobre un dels afers més polèmics de la política municipal durant el mandat. Per acabar, ha avançat que el PSC farà fins a 12 propostes en diferents matèries. Entre altres, s'ha subratllat que cal desdoblar el CAP Sant Pere, o obrir el dispensari del barri Gaudí. "Serem al costat del govern, però no pas pels seus components, sinó per la ciutat. Hi ha oportunitats que no es poden deixar escapar", ha conclòs, tot al·ludint entre altres a l'estació de Bellisens. 

"Això que el mercat del Carrilet no es tanca queda molt bé com a lema en una samarreta", ha contestat Recasens amb ironia, tot recordant just després que "nosaltres tenim un projecte per a la zona sud de Reus". El debat l'han tancat Llauradó i Pellicer. Com a conclusió, la vicealcaldessa ha apuntat que "si quelcom ha quedat clar és el compromís que tots tenim amb la ciutat" i ha apel·lat al pla Reus horitzó 32 com una oportunitat per "construir el futur des del present". L'alcalde ha explicat que l'objectiu del ple era "que tothom hi digués la seva", ha agraït el to dels ponents tot i certs "populismes", tal i com s'hi ha referit. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: