1 de 10
DESENVOLUPAMENT

Aitasa s'incorpora al projecte Cal·lípolis amb unes actuacions per valor de 85 milions

Aitasa s'incorpora al projecte Cal·lipolis Next Generation | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 29 de juliol de 2021 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aitasa, l'empresa que gestiona l’aigua industrial al sector químic del Camp de Tarragona, s'incorpora a Cal·lípolis Next Generation amb un projecte format per quatre accions per un valor total de 85 milions d'euros, algunes de les quals ja estan en procés d'execució. Els plans presentats per l’empresa tarragonina volen fer un ús eficient dels recursos en l'economia circular i utilització de fonts d'energia renovable, principalment per donar servei a la indústria petroquímica i al Port de Tarragona, i contribuir a la millora de l’entorn natural amb l’augment del tractament i reutilització d’aigua industrial.

Més aigua regenerada

El primer dels projectes presentats per Aitasa (Aguas Industriales de Tarragona S.A.) es l’ampliació de la capacitat de producció d’aigua regenerada amb un pressupost de 5 milions d’euros. L’ampliació de les instal·lacions ERA (Estació de regeneració d’aigua) cedides a Aitasa per l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), té com a finalitat incrementar la capacitat de producció actual d’aigua regenerada, de 5,4 Hm3 /any s’ampliarà a 8,7 Hm3 /any, fet que comportarà augmentar la reutilització fins a un 25% del consum total d’aigua de la indústria petroquímica.

Nova planta depuradora

La segona proposta és la construcció de la nova planta EDARi (Estació de Depuració d’Aigües Residuals Industrials) conjunta per als polígons químics del Camp de Tarragona amb un pressupost de 30 milions d’euros. La planta tractarà les aigües de les empreses dels polígons petroquímics del Camp de Tarragona, millorant la qualitat abans de ser retornada a medi (mar). El volum a tractar, per millorar la qualitat, serà de 1.000 a 1.400 m3 /h.

Nova planta de tractament terciari

El tercer projecte també és de nova construcció, en aquest cas una nova planta de tractament terciari, per l’aigua residual industrial procedent de l’EDARi per ser reutilitzada i consumida dins de les industries químiques de Tarragona, reduint, per una banda, la captació d’aigua primària i, per l’altra, millorant l’entorn natural actual. Es tracta d’assolir un grau superior en l’autosuficiència en el recurs aigua augmentant la reutilització fins a 14 Hm3 /any, que representaria un 40% del consum total anual de la indústria petroquímica.

Aquest projecte compta amb un pressupost de 40 milions.

Energia solar

L’última de les propostes presentades per Aitasa és la de subministrament elèctric sostenible. Es tracta d’un projecte de construcció de noves instal·lacions de generació de energia elèctrica a partir de plaques fotovoltaiques que alimentin las noves plantes de tractament d’aigües esmentades anteriorment. Aquest projecte es faria amb la col·laboració del Port de Tarragona i comptaria amb un pressupost de 10 milions.

Cal·lípolis és un projecte liderat pel Port de Tarragona, Repsol i l’Ajuntament de Vila-Seca que té com a objectiu impulsar la recuperació econòmica i la resiliència post-covid-19 al Camp de Tarragona. Juntament amb la Universitat Rovira i Virgili, l’Instituto de Hidráulica Ambiental de la Universidad de Cantabria, les empreses tecnològiques Prodevelop SL i Portel Logistic Technologies i l’associació empresarial APPORT es treballa perquè sigui un dels projectes finançats pels fons europeus Next Generation EU
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: